Turistička zajednica grada Iloka hrabro je prihvatila izazov i uspješno predstavila destinaciju u avatarskom stilu na dalekom istoku, a da nije napustila grad. Radi se o svojevrsnom pilot projektu Europske komisije i završenom prvom virtualnom turističkom sajmu “EU-Kina za kulturni turizam” koji se pokazao kao pun pogodak. Naime, tijekom dvodnevnog futurističko-turističkog eksperimenta, izraslog u sklopu godine turizma Kina-Europa 2018., u virtualnoj stvarnosti podržanoj najnovijim tehnologijama, turistički su radnici, avatari, umreženi preko računala, pametnih telefona, VR naočala iz svojih europskih ureda izlagali na virtualnim štandovima, dogovarali poslove, odgovarali na pitanja posjetitelja, razmjenjivali posjetnice. A u sofisticirani svijet u 3D platformi kročili su i predstavnici Iloka.

Ilok je u Kini bio u virtualnom društvu velikih europskih gradova i destinacija, koje su projektom Europske unije ciljano prezentirale certificirane europske kulturne rute potencijalnim kineskim gostima. Predstavnici Iloka odradili su poslovne razgovore s partnerima, pronašli nove, prezentirali svoju ponudu i razgledali tuđu, sve bez ikakvog troška.

„Ne bismo to mogli da na tom polju od ranije nismo aktivni. Ilok je, naime, član Danube competence centra s kojim smo radili na kreiranju Rute rimskih careva i Dunavske vinske rute, koja ide od Crnog do Jadranskog mora i uključuje četiri države, a upravo je naš grad na njoj jedna od aktivnijih destinacija. Osim toga, na sajmu smo se predstavili i kroz EDEN štand, odnosno kao Europska destinacije izvrsnosti Vukovar-Vučedol-Ilok“, otkriva direktor TZ Iloka Ivica Miličević.