Kontaktirajte nas

Aktualno

Imam najveći atelje na svijetu – gdje god se nađem, tu i slikam

Objavljeno

-

Rođenjem Otočanin, vinkovački slikar Ivan Lončar – Žan dobitnik je ovogodišnjeg javnog priznanja Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” za posebne zasluge na području kulturnog razvoja grada.

Rođendan slavi 12. svibnja, a ove je godine zaokružio 71 ljeto. Njegov zaštitni znak je brada, a svoju umjetničku autentičnost pojašnjava: čovjek ljepotu duše dijeli s drugima, želi li biti umjetnik, mora to činiti cijelim bićem, jednako i djelom, i ponašanjem, i izgledom.

Privatni album

Živahan, kreativan, svakodnevno iznova nadahnut svijetom oko sebe, prisjetio se svojih početaka u Gradu na Bosutu nakon završenog gimnazijskog školovanja i diplome povijesti umjetnosti na Pedagoškoj akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu.

„Rana faza mog stvaralaštva su bili slavonski običaji, a zatim crteži tuš pero, sardonska figuracija, dalijevski neonadrealizam, kao i okružje zavičaja slavonskih pejzaža i kompozicija u tehnikama ulja na platnu, suhih pastela, akvarela, akvatinte, bakropisa, suve igle i litografija. Najsretniji sam što sam imao prigodu darivati u humanitarne svrhe najpotrebitijima. Na aukcijama su slike postigle visoke cijene, tako da su sredstva usmjerena na pravu adresu. Do sada sam imao 70 samostalnih izložbi po cijelom svijetu i preko 1200 skupnih. Uz to su dolazile i nagrade – Zlatna plaketa za najboljeg portretistu te Zlatna plaketa za najboljeg lirskog pejzažistu kao i odlikovanje HDLU-a za životno djelo. Nedavno sam izlagao dio kubističkog ciklusa koji ima u sebi puno simbolizma „Povijest pisma i pošte.“ Ciklus je započet 2007. i sada je pri završetku. Moj svojstveni kubizam,” predstavio se uvodno ovogodišnji laureat Grada Vinkovaca koji se, dolaskom u vinkovačko kazalište kao scenograf 70-tih, u predvorju, prisjećaju se poznanici i prijatelji, predstavio izložbom Dalijevskih grafika.

Privatni album

Raritet za kojeg zna malo ljudi jest da Žan slika s obje ruke. Počinje li s lijeve ili desne strane, zanimalo nas je. „Od malih nogu pokušavao sam, iako sam dešnjak, prebaciti radnje i na lijevu ruku, tako ponekad slikam s obje ruke odjednom,” pojašnjava umjetnik na čiji su izričaj značajno utjecali Vanja Radauš, Ivan Domac, pa i Slavko Mađer, Dionizije Švagelj. Vlasnik je i zbirke pjesama. „Umjetnost nije razdjeljiva tako sam i skladao, pisao pjesme, a suradnja s velikanima hrvatske kulture svakako je utjecala na mene. Posebno književnik Nikola Pulić, Miro Mađer, Dika Švagelj, Bogdan Mesinger. Na kiparskom i slikarskom planu Vanja Radauš i Ivan Domac. U knjizi „Šuma Žan i Virovi“ primijenio sam neke stare korištene riječi želeći ih sačuvati od zaborava,” ističe.

U duši glazbenik, muzicira na više instrumenata. U tom smislu osnivač je Art Cluba koji okuplja generaciju prvih vinkovačkih rokera. Sve je počelo koncem 60-tih u VIS-u Molekule na gitari i klavijaturama, a ljubav i danas tinja. „Još u osnovnoj školi svirao sam tambure (farkaš štimung i srijemski), a već od 14 godina prelazim na gitaru. 1967. osnivam VIS „Molekule“ kao solo gitarist i pjevač (rock generacija). To vrijeme do osamdesetih su bili plesnjaci gdje su nastala druženja, prve ljubavi i zabave, kao i „Prvi uspjeh“ i „Mikrofon je Vaš“”, prisjeća se vješto izbjegavajući odgovor na pitanje kako danas izgledaju djevojke zbog kojih se uhvatio instrumenata.

Privatni album

Žana ćemo naći u omiljenom mu Papagaju ili Art Clubu na što se jednostavno referira: „Imam najveći atelje na svijetu. Gdje god se nađem, tu i slikam. Davnih godina sam imao u Starom Gradu na Hvaru „Art galeriju“, zatim u rodnom Otoku disco „Art“ te u Vinkovcima „Atelje 90“ kao i s prijateljem Šimom Jovanovcem „Art Club“.

Njegovi radovi otputovali su na brojne kontinente, a nedvojbeno, danas gotovo svaki drugi vinkovački dom na zidu ima potpis Ivana Lončara-Žana. To mu ljudski i umjetnički imponira jer samo tako, reći će počašćeno, njegov subjektivni svijet, prikazan na objektivan način, dijeli pozitivnu energiju s drugima. Jedan od razloga zbog kojih je upisan u korice nagrađenih Vinkovčana jest svojstven pečat brojnim kulturnim manifestacijama koje su dale prepoznatljivost gradu, od Salona stripa početkom 80.-tih pa naovamo.

„Posebna mi je čast što su prepoznali moje djelovanje i zato im posebno veliko hvala. Nikada neću stati prenositi znanje na mlađe. Sretan sam što sam uspio kod velikog broja, uključujući i sina Marka koji je u svom stvaralaštvu jedinstven, neponovljiv i nov. Sreća je raditi ono što najbolje znam i volim (umjetnost svu), ali ništa bez obitelji, od roditelja do Branke i Marka,” ističe Lončar potvrđujući da se od umjetnosti može pristojno živjeti, ali kada prođe slijed godina.

Mirovina za ovako formatiranu individuu kao pojam završetka radnog vijeka, ne postoji.

„Umjetnost ne poznaje mirovinu nego stvaralaštvo. Izlagao sam u Zagrebu sa slikama „Igrali se konji vrani“ gdje je bio i Dragutin Tadijanović koji mi, pišući posvetu na izložbi, reče: Mladiću da bi dobio sve nagrade moraš… (Dubravko Horvatić, Nikola Pulić, Miro Mađer, Zvonko Balog u glas rekoše: Moraš puno raditi!), a Tadijanović mirno kaže: Ne, samo moraš dugo živjeti. Toga se držim što želim i drugima,” poručuje na koncu.

Privatni album

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    38 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatoligiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatoligiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.”

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenta nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom, za koji su sredstva prikupljena u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub, nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    103 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    61 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Najčitanije