16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Impresivana statistika izazovne sezone teatra u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Teška i izazovna kazališna sezona općenito, ali i uspješna za Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci koje je usprkos zahtjevnoj situaciji ostvarilo planirane projekte.

Od tridesetak gledatelja u publici do punog kazališta ukidanjem epidemioloških mjera. Odgađale su se predstave, otkazivala gostovanja, reorganizirali poslovi uz financijsku neizvjesnost. No, kreativcima je pandemija probudila dodatnu kreaciju, a udruživanjem zajedničkih snaga s drugim teatrima, tijekom kazališne sezone 2021./22. na scenu je postavljeno pet premijernih naslova – 5. studenog 2021. zaživjela je predstava za djecu A. Đokić: „Vitez željeznog srca“ redateljice Andrijane Raguž u koprodukciji s Kazalištem Nova scena Vinkovci. Mjesec dana potom, 4. prosinca 2021. postavljena je predstava za djecu „Oprosti za Božić“ autorski projekt Katarine Šestić i Josipe Oršolić, koprodukcija s KD IGLU. Uslijedila je dugoočekivana premijera J. Kozarac i B. Vujčić: „Tena – kronika raspada jedne ljepote“ redatelja Dražena Ferenčine, koprodukcija s GDK Gavella, Ludens teatrom Koprivnica, GK Požega, Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, 22. prosinca 2021. oduševila je vinkovačku publiku. U ožujku su nas nasmijale “Tri i pol sestre” Petre Cicvarić, redatelja Peđe Gvozdića, što je bila i prva koprodukcija s Gradskim kazalištem “Zorin dom” iz Karlovca. Pred godišnje odmore premijerno su odigrani “Privatni životi” komedija Noela Cowarda, redatelja Hrvoja Korbara. U brojkama izraženo, u kazalištu je održano 97 različitih događanja kojima je nazočilo oko 17 000, uglavnom zadovoljnih gledatelja, jer su događanja mogla zadovoljiti različite ukuse.

FOTO: GK JOZA IVAKIĆ VINKOVCI

„Od predstava smo imali zastupljene i komedije i vrhunske drame, a mislili smo i na našu najmlađu publiku. Izvedene su 42 gostujuće predstave, iz svih krajeva Hrvatske”, poručili su vinkovački kazalištarci.


FOTO: GK JOZA IVAKIĆ VINKOVCI

U prostoru njihove galerije otvoreno je pet izložbi, a domaća je družina realizirala čak 72 gostovanja, od kojih dvanaest inozemnih – Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Mađarska, na kojima ih je aplauzom pozdravilo čak 10 000 ljubitelja dramske umjetnosti. Od petnaest festivala na kojima su sudjelovali, izdvajaju 31. Marulićeve dane u Splitu, Trema fest Ruma, Dane komedije Kumanovo, PROLOG Sisak, OLJK, Virkas. „Da smo s vlastitom produkcijom odnosno promišljenim izborom novih naslova i članova autorskog tima napravili dobar posao, osim glavnih pokazatelja – zadovoljne publike i brojnih gostovanja svjedoče i nagrade; Vladimiru Tintoru na “24. Art Trema Festu 2021.” u Rumi za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija”; na “30. Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, ′′Zoranov brk′′ dodijeljen je Matei Marušić za gospođicu Juliju, a Saši Došen, scenografkinji i kostimografkinji predstave za vizualni identitet. Na festivalu regionalnih kazališta PROLOG u Sisku, publika je najboljom proglasila komediju Ive Brešana “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507”, u režiji Jasmina Novljakovića.

Glasanje publike u sklopu nove Jozine nagrade koju su pokrenuli kazalištarci, Vinkovačka Plava TV i naša medijska kuća NOVOSTI d.o.o., čistom je peticom ocijenjenja dječja predstava Korak po korak do čiste planete, GK Zorin dom Karlovac, a odrasli su 4,96 dali istom kazalištu za izvedbu Ajmo probat Čehova. Domaća produkcija dobila je 5,00 u dječjim predstavama Ljepotica i zvijer i Crvenkapica, a odrasle je oduševila Tamo gdje tuga spava s 4,89. Katarinu Šestić i Marijana Josipovića najmlađa je publika izabrala za najglumice dok su Matea Marušić i Vladimir Andrić to prema ukusu odraslih.

FOTO: GK JOZA IVAKIĆ VINKOVCI

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno