- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Osam učenika županjskih osnovnih i srednjih škola jučer, 12. prosinca, u svečanom programu „In memoriam Miroslav Tunjić- da se nikada ne zaboravi“ u Gradskoj Vijećnici Grada Županje vukovarsko-srijemska policija nagradila je za promicanje nenasilja, kulture dijaloga i međusobnog uvažavanja.

U sjećanje na tragično preminulog Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja 2010. godine, svake godine provodi se edukativno-preventivni program kako bi se potaknuli mladi na osobni angažman u promicanju kulture nenasilja. Tendencija je motivirati zrelo, odgovorno i kritičko promišljanje mladih o svim društvenim problemima- pa tako i o problemu nasilja.

Njihov osobni angažman u promicanju kulture tolerancije, dijaloga i prihvaćanja različitosti, koji mladi iskazuju likovnim izričajem, literarnim uracima, glazbenim stvaralaštvom, ponašanjem ili jednostavno- svojom osobnošću, prepoznat je i oslovljen titulom „promotor/promotorica nenasilja“, te ujedno nagrađen prigodnom nagradom.

Okosnica svečanog programa bili su tematski radovi nagrađenih učenika: izvedba skladbe „Jednom kad noć“ popularne županjske rock skupine Opća opasnost, ulomci iz eseja učenika o njihovom poimanju nasilja, lirski osvrti učenika o pogubnosti nasilja te pojašnjenje umjetničke instalacije učenice pod nazivom „Svi za jednog-jedan za sve“.

Promotori nenasilja za 2019. godinu su:

1. DORA KOVAČEVIĆ- Osnovna škola fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci

2. TAMARA IVANŠIĆ- Osnovna škola Gradište

3. NIKA BILJAN- Osnovna škola M.A. Reljković Cerna

4. PETRA ŽUPARIĆ- Osnovna škola Mate Lovraka Županja

5. LIVIA KRUŽLJAK- Osnovna škola Ivana Kozarca Županja

6. KATARINA GRGIĆ- Osnovna škola Mijata Stojanovića Babina Greda

7. HRVOJE ŽIVKOVIĆ- Osnovna škola Ivana Martinovića Štitar

8. NIKOLA MARKOTIĆ- Obrtničko-industrijska škola Županja

Prigodne nagrade „promotorima nenasilja“ uručio je voditelj Službe kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Krešimir Hunjet, a iskrene čestitke uputili su im i voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber i Gradonačelnik Grada Županje Davor Miličević.

Završni dio programa postavljen je u „Sobi sjećanja“ u Postaji granične policije Županja u kojoj su nagrađene učenike i njihove profesore dočekali načelnik policijske postaje Antun Bekavac i policijski službenik Zlatko Grgić.

Kroz kratku povjesnicu o radu policijske postaje, potkrijepljenu razgledanjem izloženih eksponata, učenicima je dočaran duh vremena i ljudi koji su radili u županjskoj policiji, teški trenutci ratnih vremena i sjećanje na nikada zaboravljene smrtno stradale kolege. Nevine žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, kao niti sjećanje na Miroslava Tunjića, poručili su i županjski srednjoškolci okupljeni u glazbeni sastav „Mir“ izvedbom himne cjelokupne preventivne kampanje „Živim život bez nasilja“, skladbe „Surovi grade“ rock skupine „Adastra“.

Na kraju prigodnog programa učenici su uputili zajedničku poruku mladima:

“Aktivno se usprotivite nasilju, prijavite nasilje, pomozite žrtvi nasilja jer nikada ne znate u kojem trenutku u životu i sami možete postati žrtvom nasilja i trebat ćete tuđu pomoć”.