Prijatelji i suigrači „gentelmena u kopačkama“ neumoljivog i spretnog golgetera vinkovačkog Dinama Mirka Krizmanića obavijestili su me o smrti ovoga nogometnog velikana.

Oduvijek je momčad Dinama imala nogometne strijelce koji su nadilazili lokalne gradske okvire i bili uz rame s najboljim strijelcima regionalnih natjecanja, a potom drugoligaških pa i prvoligaških.

Mirko Krizmanić zasigurno spada u red najboljih Cibalijinih strijelaca svih vremena. Mirni, samozatajni, skromni mladić, savršenih gentelmenskih manira, na zelenom travnjaku za protivničke obrane i vratare bio je prava pošast.

Za vinkovački Dinamo je nastupao više od desetljeća i odigrao preko 500 utakmica. U prosjeku po sezoni postizavao je oko 20 zgoditaka.Bio jedan od glavnih oslonaca i kapetan momčadi. Igrao je u momčadi Dinama koja je osvojila naslov amaterskog prvaka Hrvatske i ostvarila plasman u tadašnju Drugu saveznu ligu.

U prijateljskim susretima koje je tadašnji vinkovački zonaš igrao s drugoligaškim i prvoligaškim momčadima redovito je tresao mreže tadašnjih najboljih vratara bivše države. Ostalo je zabilježeno da je na beogradskoj Marakani kombiniranoj momčadi Crvene zvezde zabio tri pogotka, a isto tako golove je postizao i na maksimirskom travnjaku u susretima sa zagrebačkim Dinamom.

Poput nekih drugih nadarenih vinkovačkih mladića i on je propustio priliku da postane članom neke od tadašnjih poznatih drugoligaških i prvoligaških momčadi. Bio je najbliži dresu zagrebačkih modrih. Presudila je ljubav prema svome gradu i vinkovačkom Dinamu gdje je ostao i završio s aktivnim igranjem.

Sportski statističari zabilježili su da je u jednoj od natjecateljskih sezona zabio najviše zgoditaka u odnosu na sve najboljih strijelce od zonskih liga do Prve savezne nogometne lige. Pri kraju aktivnog igranja kraće vrijeme nastupao je za momčad vinkovačke Lokomotive.

Po svršetku nogometne karijere svoje nogometno umijeće, sportsku kulturu i viteštvo prenosio je mlađim Dinamovim i Cibalijinim naraštajima. Trenirao je nekoliko momčadi iz vinkovačke okolice. Zbog svega ostvarenoga u sportskoj karijeri zaslužuje posebno mjesto u plejadi Dinamovih nogometnih legendi i zvijezda. Igrom, odnosom prema kolektivu i ponašanjem bio je doista prava nogometna zvijezda u punom smislu te riječi i uzor mnogim mlađim naraštajima.

Vinkovačka nogometna publika je to prepoznala i zato ga je cijenila, poštovala i voljela.

prof. Vladimir Ćirić