Na Pantovčaku će danas, točno u podne, biti održana inauguracija novog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Prva je to predsjednička inauguracija koja neće biti održana na Markovu trgu i koju će pratiti najmanje uzvanika do sada.

Pozvane su 43 osobe u tri kategorije, odnosno dužnosnici po funkcijama, obitelj novog predsjednika i članovi njegovog izbornog stožera. Na inauguraciji će uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović od dužnosnika biti i predsjednik sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar, predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov, kao i dva bivša predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

Zanimljivo je da će na inauguraciji biti više novinara nego uzvanika, naime, pratit će je čak 66 akreditiranih izvjestitelja. Zajedno sa snimateljima, fotografima i ostalim stručnim djelatnicima, taj broj će se popeti i na 250 do 300 akreditiranih osoba iz medija.

Podsjetimo, Zoran Milanović je peti predsjednik Hrvatske, a na tu dužnost je izabran 5. siječnja 2020. godine nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.