U Palači Srijem u Vukovaru, administrativnom središtu Vukovarsko-srijemske županije, jučer je na dužnost stupio novi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. S neposredno izabranim pobjednikom lokalnih izbora, razgovarali smo za najnoviji broj Vinkovačkog lista u povodu preuzimanja glavne izvršne županijske dužnosti od prethodnika Bože Galića. Odmah je krenuo s poslom. Tim povodom, najavio je prve naznake četverogodišnjeg mandata. 

1. Lipanj 2021. upisat ćete u životopis kao mjesec kada ste stupili na dužnost vukovarsko-srijemskog župana, 7. po redu, ako se ne varam, u nazad tri desetljeća. Jeste li spremni za primopredaju vlasti i za kada je ona dogovorena s vašim prethodnikom Božom Galićem?

D.D.: Apsolutno sam spreman, to sam pokazao tijekom cijele kampanje, a pobjeda na izborima pokazuje da su moju spremnost prepoznali i birači. Poznajem sve procese i načine na koji županija funkcionira, pa odmah nakon primopredaje dužnosti krećem s radom. Sama primopredaja je bila dogovorena za petak, a svi mediji su pozvani.

  1. Urede zadržavate u Vinkovcima i Vukovaru? Kakav je plan s pročelnicima? Legitimno je, naime i podrazumijeva se da oni koji upravljaju imaju pravo birati si najbliže suradnike, ujedno ne nevažno, osobe od povjerenja. Kada možemo očekivati predstavljanje najbližih suradnika?

D.D.: Točno. Uredi ostaju i u Vinkovcima i u Vukovaru, a dostupnost svih službi i ureda građanima će biti osigurana uredovnim danima. Naime, uredovni dani za Vukovar će biti ponedjeljak, srijeda i petak, dok će utorkom i četvrtkom službe biti na raspolaganju svima koji se odluče usluge zatražiti u Vinkovcima.

Odabir najbližih suradnika je proces koji će se odvijati tijekom slijedećih nekoliko mjeseci i naravno da će to biti ljudi koji uživaju moje puno povjerenje. A što se pročelnika tiče – ustaljeno je pravilo da nakon primopredaje dužnosti mandate stave na raspolaganje, pa i ja očekujem da to učine. No, moram naglasiti da većinu planiram zadržati jer, kako sam i dosada isticao, za sve one koji znaju i žele raditi ima mjesta u mom timu.

  1. Kada je riječ o većini u Županijskoj skupštini, možete li definitivno potvrditi postizborni dogovor s Nikolom Kajkićem odnosno strankama koje su podržale njegovu kandidaturu i Tomislavom Panenićem? Za kada je u planu konstituirajuća sjednica Županijske skupštine i zna li se ime novog predsjedavajućeg? Rok je, naime, 30 dana od objave konačnih službenih rezultata.


D.D.: Već nakon prvog kruga lokalnih izbora sam rekao kako je stabilna većina u Skupštini osigurana, a danas mogu i potvrditi kako je dio te većine i gosp. Nikola Kajkić sa većinom vijećnika sa svoje liste kao i gosp. Tomislav Panenić sa vijećnicima s njegove liste. Konstituirajuća sjednica će se održati u zakonskom roku.

  1. Javnost, velikim dijelom, polaže ozbiljne nade u vaš izbor. Stječe se dojam da donosite sa sobom svojevrsnu stabilnost, s druge pak strane, puno se od vas očekuje u promjeni negativnih trendova, gospodarskom lobiranju i promjeni percepcije jedne od najzaostalijih hrvatskih županija. Velika odgovornost je na vama i suradnicima?

D.D.: Veseli me čuti da javnost polaže ozbiljne nade u mene kao župana, jer to znači da su žitelji Vukovarsko-srijemske županije čuli i prepoznali sve ono što sam tijekom kampanje komunicirao i da kroz odrednice mog programa vide iskorak u bolju budućnost. Moje znanje i iskustvo, kako u gospodarstvu tako i politici, planiram iskoristiti isključivo na dobrobit svih stanovnika ove naše županije i implementirati sve ono što sam planirao. To znači da ću prije svega u značajno većoj mjeri poticati razvoj gospodarstva, zaustaviti sve negativne trendove i vrlo brzo pokazatelje kvalitete živote na ovim prostorima dovesti u državni prosjek. I naravno da tu neću stati, jer naši su žitelji zaslužili više i bolje, a na meni je da učinim sve kako bi do toga došli.

  1. Najavili ste vrlo otvoreno suradnju sa svim načelnicima i gradonačelnicima bez obzira na stranački dres. Pružate ruku suradnje, kooperativni ste, većini izvršnih dužnosnika i godine idu u prilog. Možemo li očekivati manje politikantstva, a više nekih novih, inovativnih, pokretačkih vjetrova na hrvatskom istoku?

D.D.: Moja politička opcija i moj stav je HDZ, no to ne znači da ću zatvoriti vrata suradnje svima onima koji nisu istih političkih uvjerenja i stavova. Ipak, želim jasno reći kako otvorena vrata znače suradnju koja mora biti obostrana i isključivo usmjerena na boljitak stanovnika ove naše županije. Sve ostalo nije opcija. Nedavno sam jasno rekao kako planiram politiku očistiti od utjecaja interesnih lobija i u potpunosti je podrediti građanima. Kod te tvrdnje stojim i ne planiram ni za milimetar odstupiti.