Kontaktirajte nas

Aktualno

INTERVJU: Damir Dekanić – novoizabrani vukovarsko-srijemski župan

Objavljeno

-

U Palači Srijem u Vukovaru, administrativnom središtu Vukovarsko-srijemske županije, jučer je na dužnost stupio novi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. S neposredno izabranim pobjednikom lokalnih izbora, razgovarali smo za najnoviji broj Vinkovačkog lista u povodu preuzimanja glavne izvršne županijske dužnosti od prethodnika Bože Galića. Odmah je krenuo s poslom. Tim povodom, najavio je prve naznake četverogodišnjeg mandata. 

1. Lipanj 2021. upisat ćete u životopis kao mjesec kada ste stupili na dužnost vukovarsko-srijemskog župana, 7. po redu, ako se ne varam, u nazad tri desetljeća. Jeste li spremni za primopredaju vlasti i za kada je ona dogovorena s vašim prethodnikom Božom Galićem?

D.D.: Apsolutno sam spreman, to sam pokazao tijekom cijele kampanje, a pobjeda na izborima pokazuje da su moju spremnost prepoznali i birači. Poznajem sve procese i načine na koji županija funkcionira, pa odmah nakon primopredaje dužnosti krećem s radom. Sama primopredaja je bila dogovorena za petak, a svi mediji su pozvani.

  1. Urede zadržavate u Vinkovcima i Vukovaru? Kakav je plan s pročelnicima? Legitimno je, naime i podrazumijeva se da oni koji upravljaju imaju pravo birati si najbliže suradnike, ujedno ne nevažno, osobe od povjerenja. Kada možemo očekivati predstavljanje najbližih suradnika?

D.D.: Točno. Uredi ostaju i u Vinkovcima i u Vukovaru, a dostupnost svih službi i ureda građanima će biti osigurana uredovnim danima. Naime, uredovni dani za Vukovar će biti ponedjeljak, srijeda i petak, dok će utorkom i četvrtkom službe biti na raspolaganju svima koji se odluče usluge zatražiti u Vinkovcima.

Odabir najbližih suradnika je proces koji će se odvijati tijekom slijedećih nekoliko mjeseci i naravno da će to biti ljudi koji uživaju moje puno povjerenje. A što se pročelnika tiče – ustaljeno je pravilo da nakon primopredaje dužnosti mandate stave na raspolaganje, pa i ja očekujem da to učine. No, moram naglasiti da većinu planiram zadržati jer, kako sam i dosada isticao, za sve one koji znaju i žele raditi ima mjesta u mom timu.

  1. Kada je riječ o većini u Županijskoj skupštini, možete li definitivno potvrditi postizborni dogovor s Nikolom Kajkićem odnosno strankama koje su podržale njegovu kandidaturu i Tomislavom Panenićem? Za kada je u planu konstituirajuća sjednica Županijske skupštine i zna li se ime novog predsjedavajućeg? Rok je, naime, 30 dana od objave konačnih službenih rezultata.

D.D.: Već nakon prvog kruga lokalnih izbora sam rekao kako je stabilna većina u Skupštini osigurana, a danas mogu i potvrditi kako je dio te većine i gosp. Nikola Kajkić sa većinom vijećnika sa svoje liste kao i gosp. Tomislav Panenić sa vijećnicima s njegove liste. Konstituirajuća sjednica će se održati u zakonskom roku.

  1. Javnost, velikim dijelom, polaže ozbiljne nade u vaš izbor. Stječe se dojam da donosite sa sobom svojevrsnu stabilnost, s druge pak strane, puno se od vas očekuje u promjeni negativnih trendova, gospodarskom lobiranju i promjeni percepcije jedne od najzaostalijih hrvatskih županija. Velika odgovornost je na vama i suradnicima?

D.D.: Veseli me čuti da javnost polaže ozbiljne nade u mene kao župana, jer to znači da su žitelji Vukovarsko-srijemske županije čuli i prepoznali sve ono što sam tijekom kampanje komunicirao i da kroz odrednice mog programa vide iskorak u bolju budućnost. Moje znanje i iskustvo, kako u gospodarstvu tako i politici, planiram iskoristiti isključivo na dobrobit svih stanovnika ove naše županije i implementirati sve ono što sam planirao. To znači da ću prije svega u značajno većoj mjeri poticati razvoj gospodarstva, zaustaviti sve negativne trendove i vrlo brzo pokazatelje kvalitete živote na ovim prostorima dovesti u državni prosjek. I naravno da tu neću stati, jer naši su žitelji zaslužili više i bolje, a na meni je da učinim sve kako bi do toga došli.

  1. Najavili ste vrlo otvoreno suradnju sa svim načelnicima i gradonačelnicima bez obzira na stranački dres. Pružate ruku suradnje, kooperativni ste, većini izvršnih dužnosnika i godine idu u prilog. Možemo li očekivati manje politikantstva, a više nekih novih, inovativnih, pokretačkih vjetrova na hrvatskom istoku?

D.D.: Moja politička opcija i moj stav je HDZ, no to ne znači da ću zatvoriti vrata suradnje svima onima koji nisu istih političkih uvjerenja i stavova. Ipak, želim jasno reći kako otvorena vrata znače suradnju koja mora biti obostrana i isključivo usmjerena na boljitak stanovnika ove naše županije. Sve ostalo nije opcija. Nedavno sam jasno rekao kako planiram politiku očistiti od utjecaja interesnih lobija i u potpunosti je podrediti građanima. Kod te tvrdnje stojim i ne planiram ni za milimetar odstupiti.

Aktualno

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

Objavljeno

-

Napisao/la

    116 pregleda

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje, 26.rujna, publika je mogla uživati u brojnim programima, kako večernjim, tako i dnevnim, pratećim programima.

Programi su se odvijali na više lokacija, a festival je službeno otvoren promocijom monografije o Ireni Kolesar pod nazivom “Osmeh porculanske figurine” autora Vladimira Balašćaka.

Na ovom festivalu, nagradu za najboljeg glumca, u predstavi „Gospođica Julija”, odnio je glumac Vladimir Tintor. „Gospođica Julija” zajednička je predstava Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koja je premijerno prikazana 2020. godine. Također, ova predstava prikazana je za vrijeme trajanja 28.festivala glumca u Gradskom kazalištu u Vinkovcima.

Svečana dodjela i uručenje nagrada dobitnicima „24. Art Trema Fest Ruma 2021.” bit će upriličena pred početak prve reprize predstave „Odlepio sam skroz” u subotu, 2.listopada.

Nastavi čitati

Aktualno

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Objavljeno

-

Napisao/la

    146 pregleda

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi čiji su članovi u rujnu prije dvije godine sudjelovali na dječjoj Smotri folklora u Vinkovcima.

Četrdesetak mališana krenulo je na dug put prema Čilipima u četvrtak u kasnim večernjim satima, a pred njima je bio kvalitetan vikend ispunjen druženjem i pravom folklornom zabavom. Domaćini su svojim gostima organizirali posjet gradu i zidinama, Kući Bukovac, Mauzoleju obitelji Račić i Zavičajnom muzeju Konavala.

Tijekom zajedničke večere mladost i njihovu pratnju zabavljao je mladi čilipski bend “Teška vremena”, a u nedjelju se nakon zajedničkog folklornog programa Čilipima orila slavonska pjesma uz pratnju klape Čilipi.

Na kraju posjete predsjednik KUD-a Čilipi poklonio je umjetničkom voditelju FA Lisinski, Danijelu Šoti, sliku s konavoskim vezom i fotomonografiju Konavala.

Nema sumnje kako će Vinkovčanima ovaj vikend ostati u trajnom sjećanju.

Nastavi čitati

Aktualno

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

Objavljeno

-

Napisao/la

    245 pregleda

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod nazivom „Volim Vinkovce”.

Kako se moglo čuti na javni poziv Turističke zajednice grada Vinkovaca pristiglo je 19 prijava u sedam kategorija. Ocjenjivačko povjerenstvo činile su: Mia Sidorov mag. archeol. et antroph., kustos pripravnik u Gradskom muzeju Vinkovci, Katarina Jelić mag. oec., stručna suradnica u Turističkoj zajednici grada Vinkovaca i predsjednica Jasna Zeko Stolar dip. ing. arh., savjetnik za uređenje grada Vinkovaca.

Zahvaljujem svima koji su se prijavili na naš poziv, zahvaljujem im na trudu koji su uložili kako bi pokazali koliko vole Vinkovce i našu tradicijsku baštinu te tako na poseban način uljepšali Vinkovačke jeseni. Čestitam najuspješnijima, a mogu samo reći da naše članice Povjerenstva doista nisu imale lak posao”, istaknuo je Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca.

Ovom akcijom koju provodi Turistička zajednica grada Vinkovaca potičemo ljude da ukrase svoje poslovne prostore, ugostiteljske objekte, izloge, dvorišta i okućnice, a biramo i djelatnika u turizmu. Tako dajemo poruku kako se vole Vinkovci i kako se promovira naš grad u suradnji s Turističkom zajednicom”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Josip Romić

U kategoriji uređenost stambenih prostora odnosno okućnica, balkona i pročelja stambenih kuća i zgrada na prvom mjestu zajedno su se našli Katarina Fuček, Petrinjska 3, Vinkovci za uređenje okućnice i kuće i Josip Ilijević, Dalmatinska 78, Vinkovci za uređenje okućnice i za čardak. U kategoriji uređenosti izloga najljepši je bio izlog Lisce, Gundulićeva 2, Vinkovci. Za uređenost odgojno obrazovne institucije nagrađen je vrtić Lenije Dječjeg vrtića Vinkovci, a na prvom mjestu kada je riječ o uređenosti ostalih poslovnih prostora pravnih i fizičkih osoba našla su se čak tri dobitnika: Zagrebačka banka, Kralja Zvonimira 6, Vinkovci, Frizerski obrt Vana, Bana Jelačića 54, Vinkovci te Hrvatsko šumarsko društvo, Glagoljaška ulica 14, Vinkovci. Najljepše uređeni ugostiteljski objekt atraktivni je Horse box u prostoru Konjičkog kluba “Eohippus” Vinkovci. Za djelatnika godine u turizmu proglašen je turistički vodič Ivica Šandrk

Moji su iz Bosne, dida je Zagorac, tako da slavonske krvi nemam baš nimalo, ali samo rođenje i život u Vinkovcima mislim da u svakom, i tko nije podrijetlom Slavonac niti Šokac, budi tu ljubav prema tradiciji i zvuku tamburice koji je nezaobilazan. Prijavila me sestra koja je rekla da ako već svake godine uređujem sve u tom slavonskom duhu, zašto se ne bih prijavila, a jako se veselim zbog ove nagrade. Sretna sam i ponosna i zahvalna svima koji su mi pomogli kao i Gradu Vinkovcima i Turističkoj zajednici”, istaknula je Katarina Fuček.

Uz razne predmete koje posjeduje, uporabne i ukrasne, koji oslikavaju tradicijski život Slavonije, Josip Ilijević posebno je ponosan na svoj đeram i ambar. „Htio sam pokazati da se može od recikliranog materijala ponovo graditi na tradicijski način. Zato sam od materijala s bratove kuće koju sam srušio odlučio napraviti đeram i ambar kako bih vidio mogu li ja kao mladi majstor napraviti nešto što su ljudi prije 100 i više godina radili i to onako kako su oni radili sa starim alatima. To mi je uspjelo i na kraju je ispalo bolje nego što sam mislio”, istaknuo je Josip Ilijević.

Mi našu tradiciju nastojimo njegovati tijekom cijele godine, a kada su Vinkovačke jeseni onda je to posebno intenzivno. Hvala povjerenstvu na nagradi koja ponajprije ide našoj djeci, mi imamo određene ideje, ali bez njihovoga truda i rada ne bi to bilo to. Tema „Ide dika kapu najerio” bila nam je zanimljiva pogotovo što nam u našem vrtiću u skupinama većinu čine dječaci, a njima je to bilo jako zanimljivo”, istaknula je Matea Mišić, odgojiteljica u Područnom objektu Lenije Dječjeg vrtića Vinkovci.

Ugodno sam iznenađen i sretan sam zbog ove nagrade. Već 20 godina sam turistički vodič u Vinkovcima, a prije tri godine otvorio sam i apartman pa sam tako još više u turizmu. Radim, inače, u srednjoj školi kao profesor, ali turizam je moja velika ljubav. Puno sam svoga slobodnog vremena posvetio turizmu, iz ljubavi, iz hobija, da bi sve to poprimilo i neke ozbiljnije obrise u smislu dodatnoga posla”, istaknuo je Ivica Šandrk. 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 1 sat

Ema Midžić najbolja nakon 20 kola Županijske teniske ljetne lige

Privela se kraju Županijska teniska ljetna liga koja je nakon 20 kola dobila svog novog pobjednika. Prošlogodišnjeg pobjednika Tonija Kelića...

Aktualnoprije 3 sata

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje,...

Aktualnoprije 4 sata

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi...

Aktualnoprije 5 sati

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod...

Vijestiprije 6 sati

Obilježen Dan policije: Posebne zahvale Stjepanu Draganiću i Veljku Gluhakoviću

Tradicionalnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima, neposredno ispred zgrade policijske uprave, PU...

Aktualnoprije 7 sati

Pronađi posao u drvnom sektoru! Nedostaje 80 radnika

Drvna industrija u županiji vapi za radnom snagom. Stanje je alarmantno, potvrdio je Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška i dopredsjednik...

Aktualnoprije 8 sati

Klub “Strijelac” iz Vinkovaca državni prvak drugu godinu zaredom

U organizaciji Kluba za praktično streljaštvo “Strijelac” Vinkovci u Ceriću je održano Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu. Na prvenstvu je...

Aktualnoprije 9 sati

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola

Iz hrvatske Vlade stiže dobra vijest za učenike putnike, a vezana je za željeznički prijevoz. Vlada je, naime, na sjednici održanoj...

Najčitanije