Buđenjem proljeća probudile su se i uzavrele strasti kandidata kojima je želja iduće četiri godine motriti na Dunav iz Palače Srijem. No, je li put do tamo posut dobrim namjerama?

Skandal s fakultetskom diplomom zasjenio je trenutak potpisivanja Sporazuma o izbornoj suradnji kojim su potporu nezavisnom Josipu Dabri iskazali nezavisni Ivan Penava, Miroslav Škoro s Domovinskim pokretom i Zelena lista iz Zagreba. Da, bili su prva vijest, ali ne po poruci koju su željeli poslati. Već sama neverbalna komunikacija, nakon što je Dabro zatečen novinarskim pitanjem o razini obrazovanja, bit će zanimljiva za analizu komunikološkim stručnjacima.

U trenutku kada netko pretendira na mjesto župana birači će, posebice oni neodlučni, svaku pa i najmanju laž kazniti. Zašto? Ne, nije sporan stupanj obrazovanja. Problem je što je više puta izgovorena titula magistra Kineziološkog fakulteta u Zagrebu vrlo upitna, a time se podcjenjuje njihova inteligencija. Jer, zašto bi im više vjerovali? Na vidjelo je izašlo da je kandidat trogodišnju izobrazbu i akademsku razinu ‘stručnog pristupnika trenerske struke’ završio 2011.g. na Društvenom veleučilištu u Zagrebu na adresi Gundulićeva 10, a u Travniku susjedne BiH, par godina kasnije dopunio još dvije.

Tri ili pet, svejedno je. Pa čak i tri u pet godina. Sve je to za ljude. No, svjesno dovođenje u zabludu birača notornim stvarima kao što je stručna kvalifikacija znak je bijega od onoga što su i fige u džepu. Na koncu, diploma je, kako je kasnije priznao Dabro, nostrificirana u Zagrebu i to je sve.

Nadalje, od osobe koja je četiri godine obnašala dužnost zamjenika župana birači očekuju zrelost i doraslost funkciji, dobro poznavanje sustava regionalne samouprave i koloplet novih ideja. Do sada prikazanim javnim govorom ispada da je sve svoje političko oružje usmjerio ka bivšoj matici, pandan uvrijeđenoj frajli, što je vrlo upitan izbor strategije u privlačenju simpatizera. Dojam je da izlaskom iz HDZ-a Dabro želi biti veći HDZ od njega samoga, a to bi ga, ne promijeni li retoriku, moglo koštati ulaska u 2. krug.

Damir Dekanić s druge strane, iskusno je komunicirao s javnošću pokušaj stvaranja afere ‘Pauk’, priznavši otvoreno da na spornoj snimci jest on. No terminska podudarnost je ‘fake’ s obzirom na to da je video nastao na skijanju u Sloveniji prije dvije godine. Time je  pod upitnik doveo i relevatnost medija koji ju je objavio. Pokušaj diskreditiranja na kraju je izazvao suprotnu reakciju kod većeg dijela javnosti uz zaključak, svi smo mi jednako krvavi ispod kože.

Tomislav Panenić je na koncu ocijenio kako ide u borbu s dva HDZ-a.