Kontaktirajte nas

Kultura

Ivan Lončarić pobjednik 10. Memorijalnog turnira Denis Maras u bilijaru

Objavljeno

-

U organizaciji Bilijarskog kluba „Cibalia” Vinkovci od 10. do 12. rujna odigran je 10. Memorijalni turnir „Denis Maras”. Na turniru se igrala disciplina 9-Ball do 9 dobivenih partija. U trodnevnom natjecanju uz pregršt lijepih poteza i fairplaya nastupali su i članovi Moto kluba Vinkovci osvojivši prvo mjesto u svom dijelu turnira.

U glavnom ždrijebu turnira finale su igrali Bruno Ivković i Ivan Lončarić obojica iz Bilijarskog kluba „Cibalia” Vinkovci. Lončarić je slavio u neizvjesnom meču 9:6, a pehare i medalje uručio je Zorislav Maras.

„Zahvaljujemo svim prijateljima, sudionicima, posjetiteljima i medijima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ovaj turnir održi”, izjavili su Bilijarskog kluba „Cibalia”.

Aktualno

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10. rujna – 28. listopada 2021.

U suradnji s Glazbenom školom Josipa Runjanina, Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima ugostio je renomirane glazbenike, Klavirski trio: Marco Graziani, violina, Petar Kovačić, violončelo i Terezija Cukrov, klavir.

Koncert je bio odlično posjećen, a na programu si bili: B. Papandopulo: Papandopulijada u C duru / L. van Beethoven: Trio u Es duru op. 1 br. 1 (Allegro, Adagio cantabile, Scherzo. Allegro assai, Finale. Presto) / A. Dvorak: Trio u e molu, op. 90 „Dumky (Lento maestoso – Allegro quasidoppiomovimento, Poco adagio – Vivace nontroppo – Vivace, Andante – Vivace nontroppo – Allegretto, Andante moderato – Allegretto scherzando – Quasi tempo di marcia, Allegro, Lento maestoso).

 

Nastavi čitati

Aktualno

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Objavljeno

-

Napisao/la

    70 pregleda

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja glasi Ajmo hrvati se s knjigom!, a sljedećih četiri tjedna čeka nas izuzetno bogat program i brojne pogodnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Listajući arhivu Vinkovačkog lista, naišli smo na članak s istom temom koji je naš kolega napisao prije točno 50 godina, davne 1971. O tadašnjem programu na skupovima odlučivao je Odbor za rad knjižnica i čitaonica koji je djelovao pri kulturno – prosvjetnoj zajednici općine Vinkovci, uz malu pomoć Savjeta Narodne knjižnice i čitaonice, a sve kako bi usvojeni prijedlozi bili što bogatiji i raznovrsniji.

Zanimljiva je činjenica kako se cilj ovog događaja minimalno ili čak možda i nimalo nije promijenio u 50 godina. U članku je navedeno kako su „akcije usmjerene ka popularizaciji knjige, približavanju knjige čitaocima svih uzrasta i svih razina obrazovanja”. Ni danas situacija nije puno bolja. Djeca i mladi sve se više okreću tehnologijama i „online knjigama” dok postoji nekolicina knjigoljubaca koji i dalje ne mogu zamijeniti miris papira i zvuk listanja s ovim, ranije navedenim, modernijim izdanjima.

Vinkovčani i Vinkovčanke i tada su uživali na izložbi knjiga, predstavljanjima raznih poznatih i manje poznatih pisaca, književnim večerima u Vinkovcima i okolici, natječajima za najbolji rad, ali i u, za razliku od danas, priredbama Pionirskog petka, komemorativnim književnim večerima i mnogim drugim „starim” programima. Osim toga, Mjesec knjige godine Gospodnje 1971., osim vrlo zanimljive teme Knjiga i revolucija, obilježilo je i otvaranje knjižnice u Ilači, u prostorijama novoobnovljenog Hrvatskog doma.

Autor je svoj tekst zaključio sljedećim riječima: „Malo koje godine je program Mjeseca knjige bio tako bogat sadržajima, a kako je većina dogovora sa sudionicima već obavljena, ne treba sumnjati u njegovu realizaciju”, a na istom tragu vas podsjećamo i pozivamo posjetiti ovogodišnje izdanje ovog kulturnog programa u sklopu kojeg, izuzev natjecanja, promocija i druženja, možete svakog petka građu vratiti bez naplate zakasnine, a od 8. do 13. studenog, povodom Dana hrvatskih knjižnica, možete se upisati ili obnoviti svoje članstvo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci za samo 30 kuna.

Nastavi čitati

Aktualno

Predstavljena knjiga Đure Mesića “Razminiraj Domovinu”

Objavljeno

-

Napisao/la

    219 pregleda

Vinkovački program 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji večeras je donio još jedan zanimljiv sadržaj značajno vezan i za područje ove županije.

U dvorani OMH u Vinkovcima, u organizaciji Ogranka MH i Hrvatske Matice iseljenika Podružnica Vukovar večeras je predstavljena knjiga “RazMiniRaj Domovinu” autora Đure Mesića, izdanje OMH u Velikoj Gorici (2021.)

“Ova knjiga je nastala kao moja želja da zabilježimo jedno putovanje pirotehničara od ratnih vremena do poratnih i povratka prognanika na svoja ognjišta. Dakle, oslobađanje domovine od mina. Ona je ujedno uspomena na to putovanje, ali i sve one koji su imali nesreću i nisu došli do kraja tog putovanja, a to su moji poginuli prijatelji i stradali”, istaknuo je Đuro Mesić.

Razminiranje je, moglo se čuti, njegov život postalo početkom 1992. godine, a kao pirotehničar odnosno pirotehnički nadzornik prošao je cijelu Hrvatsku tamo gdje je trebalo očistiti minama i minsko eksplozivnim sredstvima zagađenu zemlju, šume, kuće i okućnice. A ovaj specifičan i opasan posao, poznato je, posao je u kojem se ne smije pogriješiti.

U knjizi “RazMiniRaj Domovinu” nalaze se mnoge fotografije događaja, ljudi, ali i isječci iz novina koji dobro opisuju situacije s kojima se i sam autor susretao , a ovo je i prva knjiga u Hrvatskoj koja govori o ovoj problematici.

Uz autora u večerašnjem programu sudjelovali su urednik Stipe Bilić i Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima.

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 49 minuta

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 2 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 3 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 4 sata

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 4 sata

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 5 sati

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 6 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Aktualnoprije 6 sati

Mjesec knjige i prije 50 godina s istim ciljem

Mjesec knjige počeo je u petak, a trajat će, kako mu samo ime kaže, do 15. studenog. Geslo ovogodišnjeg idanja...

Najčitanije