33 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Iz OŠ I.G.Kovačića na tečajeve na Cipar, Island i u Španjolsku

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Agencija za mobilnost i programe Europske Unije odobrila je Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima Erasmus+ KA1 projekt ‘Mens sana in corpore sano’.

Provedbom prvog međunarodnog projekta pod nazivom „Beauty in Diversity“ škola je doživjela uzlet. Završno izvješće ocijenjeno je visokim brojem bodova što je školi dalo novi podstrijeh za nastavak rada na europskom razvojnom planu. Koordinatorica ovog projekta je Izabela Čalić, sveučilišni specijalist rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji te učiteljica razredne nastave.

Svrha uključivanja u ovaj projekt je, pojašnjava Čalić, pružanje visoke kvalitete obrazovanja za učenike škole provođenjem modernih i inovativnih obrazovnih programa i sadržaja, primjenom suvremenih metoda poučavanja, uporabom informacijsko–komunikacijskih tehnologija i trendova u prenošenju znanja.

Ključni ishodi projekta vezani su uz temu zdravlja, kako tijela, tako i duha. U sklopu projekta planirane su četiri mobilnosti, od kojih su tri u obliku tečaja i osposobljavanja, a jedna u obliku praćenja rada.

Strukturirane tečajeve pružaju kvalificirani stručnjaci, a temelje se na unaprijed definiranim programima učenja i ishodima učenja. U osposobljavanje su uključeni sudionici iz zemalja Europe kojima je omogućena interakcija s drugim polaznicima i s predavačima.

“Kod praćenja rada sudionici provode neko vrijeme u organizaciji primateljici u drugoj zemlji kako bi naučili nove prakse i stekli nove ideje promatranjem kolega, stručnjaka i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika u svakodnevnom radu u organizaciji primateljici i interakcijom s njima. Praćenje rada pohađat će učiteljica stranog jezika iz OŠ IGK”, istaknula je koordinatorica dodavši kako su u projektu odabrani strukturirani tečajevi koji su izravno povezani s postavljenim ciljevima.


Tečaj Group Fitness Trends  in Schools! održat će se na Cipru. Ovaj tečaj ima za cilj ponuditi iskustva različitih pristupa podučavanju povezanih s tjelesnim odgojem. Sudionici će kroz teoretske i praktične procese naučiti osnove funkcionalnog treninga kroz koncept grupnog vježbanja, vrijednost vježbanja uz glazbu, grupne fitness aktivnosti na otvorenom i važnost korištenja pravilnih tehnika vježbanja koje predlažu stručnjaci i akademici iskusni u području fitnessa i sporta.

New Trends in Physical Education Teaching tečaj je u kojem će sudionici u Španjolskoj izrađivati integrirane metodologije za promicanje pozitivnih vrijednosti u individualnim i kolektivnim sportovima, na temelju postojeće metodologije za timske sportove. Ovaj tečaj za cilj ima i pospješiti mentalni, emocionalni, fizički i društveni razvoj učenika kroz dobro definiran kurikulum.

Tečaj Smart Teachers Play More! na Islandu dat će polaznicima nove pristupe u poučavanju akademskih koncepata i društvenih vještina kroz kretanje i igre. Sudionici će koristiti pripovijedanje, pokret i senzorne igre za razvoj samopouzdanja u govoru i slušanju. Na taj će način usvojiti praktične tehnike za rješavanje problema i poboljšanje komunikacije, razmišljanja i vještina donošenja odluka.

Uži Erasmus tim sastavljen je od učitelja kojima je fizička aktivnosti i pokret u učionici ključni čimbenik za ostvarivanje predmetnih ishoda. Među njima su učitelji tjelesne i zdravstvene kulture, razredne nastave i stranog jezika na čelu s ravnateljem škole, a uz podršku stručnih suradnika – knjižničarke i pedagoginje. U projektu je aktivno uključena cijela škola, što čini širi Erasmus tim.

Provedbom ovih mobilnosti učitelji će osnažiti svoje kompetencije, raditi na poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja učenika, razviti im socijalne vještine, emocionalnu inteligenciju kroz aktivnost i igre na otvorenom te interkulturalne kompetencije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno