1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Iz Vinkovaca s ljubavlju: Uručeno čak 39 ugovora programa Zaželi za korisnike pet slavonskih županija

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Čak 39 novih ugovora vrijednih 43 milijuna eura za nastavak programa Zaželi u svih pet slavonskih županija uručio je danas u Vinkovcima u ime Vlade Republike Hrvatske ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Najiščekivaniji nastavak projekta, koji je usput budi rečeno hrvatski model, a Europa polako kreće za njim, trajat će tri godine.

“Želimo osigurati pomoć u kući na duže razdoblje za sve naše starije sugrađane koji tu vrstu usluge trebaju, a u kontekstu tržišta rada itekako je važno da imate sigurnost zaposlenja na tri godine, a ne kao do sada na nekoliko mjeseci pa čekate novi poziv”, poručio je resorni ministar.

Dovoljno je to vremena kako bi se izbjegao prazan hod do trajnog, ne projektnog, rješenja na koju bi korisnik imao pravo sukladno zakonu i vrsti takve socijalne usluge, najavio je u Vinkovcima ‘Zaželi perspektivu‘.

U dosadašnjoj podjeli ugovora na području najistočnije hrvatske županije iskorišteno je 24 milijuna eura.

“Ostala su još 4 prijavitelja koji će u sljedećem razdoblju potpisati ugovore. Najvažnije je da je mjera naišla na odličan odaziv kako kod pružatelja tako kod korisnika. Zapošljavamo teško zapošljive skupine, a izvaninstitucionalno itekako vodimo računa o ljudima kojima je pomoć potrebna, za koje ne postoji prostorna mogućnost smještaja u domove za starije i nemoćne, a iziskivalo bi velika sredstva”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.Zanimljivo, četvrtom fazom planirano je 130 milijuna eura no kako se javnom pozivu odazvalo i prošlo administrativnu provjeru čak 600 korisnika iz cijele Hrvatske, ukupna vrijednost dosegla je gotovo 500 milijuna eura, izvijestio je Piletić. Mjera je ovo koju je u potpunosti prepoznala Europa pa je rezultat dodatnih inicijativa Vlade adresiranih na Europsku komisiju još 100 milijuna eura te kroz trogodišnji proračun države 260 milijuna. Nitko tako nije ostao uskraćen.

Domaćin današnje dodjele višemilijunskih ‘Zaželi’ ugovora, vinkovački gradonačelnik, u ime kolega vlasnika 39 novih ugovora za nastavak projekta u svojim općinama i gradovima poručio je kako je ovo sjajno zaokružena priča višestruko korisna – od korisnika programa, osoba koje će se zaposliti i njihovih obitelji do cijele zajednice.

“Milijun i pol eura samo u Vinkovcima , a u cijeloj županiji preko 20 milijuna eura potvrđuje kako je riječ o nastavku odličnog projekta koji je do sada sigurno obuhvatio najviše korisnika u Hrvatskoj. A onda i druga strana – ministar i sam premijer koji su razumijeli kako treba lobirati i proširiti na sve prijavljene. Zato mi je iznimno drago da smo tu imali razumijevanja i da će sve jedinice koje su prijavile i prošle administrativnu provjeru u konačnici dobiti projekt Zaželi”, potvrdio je za pet slavonskih županija, prvi čovjek grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Provedba je najavljena iza Uskrsa, a ponovimo i kako će najkraće na tri godine posao u Vinkovcima ostvariti 33 teško zapošljive osobe, neovisno o spolu te čak 197 korisnika čije će obitelji mirno spavati znajući kako je njihovim starijima osigurana briga i skrb te najvažnije društvo u borbi protiv osamljenosti i samoće.

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno