23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Izložba, čija građa seže na 46 dužnih metara, o Brodsko imovnoj općini

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Državni arhiv u Vukovaru – Arhivski sabirni centar u Vinkovcima i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u suradnji s Vinkovačkim šokačkim rodovima organizirali su izložbu mr. sc. Zlatka Virca i Petra Eleza „Brodska imovna općina – razgranato stablo duboka korijena” čije je otvorenje bilo večeras u prostorima vinkovačke knjižnice.

Od deset imovnih općina jedino Vinkovci imaju sačuvanu Brodsku imovnu općinu, ni manje ni više nego 46 dužnih metara građe, koju je mr. sc. Zlatko Virc pregledao i proučio te s ravnateljem Državnog arhiva u Vukovaru Petrom Elezom napravio ovu značajnu izložbu. Brodska imovna općina osnovana je 1873. godine, a prestala je s djelovanjem 1942. Bila je to ustanova na području Vinkovaca, ali i puno šire i tragovi njenog djelovanja prisutni su i do dana današnjeg, poručuje Petar Elez.

„Izložba je ujedno i određeni pojam u smislu povijesti jer pokazuje nešto što je za naš vinkovački i istočnoslavonski identitet jako važno. Naglašen je jedan bitan povijesni element, a to je vojna granica, odnosno nekadašnja VII. Brodska graničarska pukovnija sa sjedištem u Vinkovcima na čijem će području kasnije i djelovati Brodsko imovna općina. Na neki način odražava i važno geografsko obilježje za ovaj prostor, a to je prisustvo Save i Bosuta te šume po kojima je ovaj kraj izuzetno poznat”, rekao je Elez.

Izvori iz kojih se crpila građa za ovu izložbu bili su Šumarski muzej Bošnjaci, privatne fotografije Ivana Ćosića Bukvina, fotografije Zlatka Virca i jedna fotografija Dragutina Tadijanovića u vlasništvu vinkovačke knjižnice.„Danas mnogo ljudi i ne zna što je bila Brodska imovna općina, a bila je udruga bivših Krajišnika kojima je car dodijelio polovicu šuma s tim da su ih morali obrađivati, a onda kasnije i koristiti. U pitanju je negdje oko 10 tisuća obitelji pa ako to pomnožite s četiri člana dobijemo brojku kako je od Brodske imovne općine korist imalo preko 40 tisuća stanovnika, a to je jedan veliki postotak srijemske županije”, kazao je Zlatko Virc.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić naglasio je kako mu je jako drago da u našem hranu kulture imamo priliku nazočiti ovako jednoj izložbi od koje možemo jako puno naučiti.

„Moram se zahvaliti magistru znanosti Zlatku Vircu i profesoru Petru Elezu što su svoja istraživanja i svoj rad usmjerili kako bi mi danas mogli uživati u plodovima njihova rada i kako bi mogli nešto naučiti. Vjerujem kako će svi posjetitelji biti zadovoljni i shvatiti koliko imamo bogatu baštinu, kulturu i tradiciju. Pozivam sve naše sugrađane da dođu i obiđu ovu izložbu”, rekao je Romić.

Svojim nastupom izložbu je uveličala Muška pjevačka grupa „Lipa” Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno