U suradnji Društva “Hrvatska žena” Vinkovci i Gradskog muzeja Vinkovci i ove godine povodom Majčina dana, Europske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja priređena je prigodna izložba i tribina. Tradicija duga petnaestak godina tako je nastavljena još jednom zanimljivom temom koju su predložile članice “Hrvatske žene”, a ovaj put upriličeni su izložba i tribina pod nazivom “Ženska pokrivala glave”.

U programu održanom večeras u prostoru Stalnog etnološkog postava GMV sudjelovali su Ljubica Pružinac, dopredsjednica “Hrvatske žene” Vinkovci, mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Marija Burić, prof. i Slavica Musa, modelistica visoke mode. Program je moderirala Milka Vida, dopredsjednica Društva “Hrvatska žena”, a u glazbenom dijelu sudjelovali su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci.

Sama izložba, moglo se čuti, sadrži pokrivala glave koja je za ovu prigodu prikupilo devet članica društva, među kojima ima i pridruženih, iz svojega posjeda, iz svoje obitelji. Najviše to su šeširi, toke i šubare, a izloženo je pedesetak predmeta, od najstarijih iz prvih desetljeća 20. stoljeća do recentnih pokrivala glave.

Izložbu je priredila i predstavila mr.sc. Ljubica Gligorević, a građanska pokrivala glave izvrsno su se uklopila u ambijent Stalnog etnološkog postava u kojemu su na vrlo lijep način prezentirana tradicijska ženska pokrivala glave, kao i tradicijski muški šeširi. Zanimljivo je bilo čuti i izlaganje prof. Marije Burić koja je temu ženskih pokrivala glave prezentirala s aspekta književnosti te modelistice Slavice Muse, koja je govorila s aspekta modnog dizajna.

Izložba “Ženska pokrivala glave” u prostoru Stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja Vinkovci može se pogledati sljedeća dva tjedna.