22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Jandroković: Europski izbori u Hrvatskoj najvjerojatnije 9. lipnja

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Europski izbori u Hrvatskoj trebali bi se održati u nedjelju 9. lipnja, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“Odluka europskih tijela je da se izbori održe između 6. i 9. lipnja. Budući da hrvatski zakon kaže, a i naša je dugogodišnja praksa, da su izbori u nedjelju, očekujem da će izbori biti raspisani za 9. lipnja”, odgovorio je na novinarsko pitanje.

No, o tome odlučuje predsjednik jer je on formalno taj koji raspisuje izbore“, kazao je Jandroković.

Podsjetimo, Europski parlament broji 705 zastupnika izabranih u 27 država članica proširene Europske unije. Zastupnici se biraju na neposrednim općim izborima na mandat od pet godina.

Biramo ih 12, a trenutno u Bruxellessu stanuju  HDZ-ovi pučani Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko, SDP-ovi socijaldemokrati Biljana Borzan, Tonino Picula, Fred Matić, Romana Jerković, IDS-ov liberal Valter Flego, konzervativac Ladislav Iličić te nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić (KLJUČ Hrvatske).

Hrvatska se među vodećim po utjecaju izdvaja u sektoru zdravstva posebice zahvaljujući, navodi EU Matrix, radu Biljane Borzan i HDZ-ovog eurozastupnika Tomislav Sokola, koordinatora EPP-a za zdravstvene politike.

Istraživačka platforma, među ostalim, predviđa i da će se u Europski parlament nakon izbora 2024. godine vratiti tek 42 posto sadašnjih zastupnika i da će se povećati broj desnih zastupnika.

Hrvatskoj je 2024. ‘superizborna’ godina jer se uz europske izbore održavaju i parlamentarni i predsjednički.

Budući da još nije poznat datum parlamentarnih izbora, ne zna se hoće li se oni održati na isti datum kada i europski.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno