15 C
Vinkovci
Četvrtak, 22. veljače 2024.

Javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila putem kojeg se dodjeljuju sredstva za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Ukupna vrijednost poziva je 90 milijuna kuna, namijenjen je građanima i pravnim osobama, a podnošenje prijava počinje 10. lipnja u 8 sati direktno putem prodajnih mjesta vozila.

Poziv se odnosi isključivo na novo motorno vozilo homologirano za cestovni promet u Republici Hrvatskoj, koje će nakon kupnje u Republici Hrvatskoj biti prvi put registrirano.

Energetski učinkovitim vozilima čija se kupnja potiče u sklopu provedbe Poziva smatraju se: vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7 na električni pogon, vozila kategorije M1 na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik, vozila kategorija M2, M3, N1, N2, N3 na električni, plug-in hibridni pogon, pogon na stlačeni prirodni plin (SPP), ukapljeni prirodni plin (UPP) ili na vodik.

U pogledu emisija onečišćujućih tvari primjenjuju se sljedeća ograničenja: za električna vozila: emisija onečišćujućih tvari CO2 iznosa 0 g/km, za vozila s plug-in hibridnim pogonom kategorije M1: emisija onečišćujućih tvari CO2 iznosa do najviše 50 g/km, za vozila na vodik: emisija onečišćujućih tvari CO2 iznosa 0 g/km.Najviši iznos novčanih sredstava, koji se daje po vozilu, ovisi o kategoriji vozila i vrsti pogona, kažu u Fondu. Građanima i pravnim osobama električna vozila L1-L7 kategorije sufinanciraju se do 20.000 kuna, plug-in hibridi M1 kategorije do 40.000 kuna, a M1 kategorije vozila s električnim pogonom do 70.000 kuna. Pravne osobe mogu ostvariti sufinanciranje i do 400.000 kuna.

Sufinanciranje se ne odnosi na kupnju električnih bicikala što uključuje i bicikle s pomoćnim motorom.

fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=155

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno