Početak tjedna, a vjerojatno i njegov veći dio, još jednom će dokazati kako ljetni ugođaj ne završava uvijek s blagdanom Velike Gospe. 

Štoviše, uz pretežno suho i sunčano vrijeme, dosadašnji će se broj vrućih dana još malo povećati gotovo diljem Hrvatske, čak i u nižem gorju, a ponegdje je moguć i toplinski val koji može djelovati na zdravlje, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Vjerojatnost za poneki pljusak povećava se od srijede, i to uglavnom u kopnenom području, gdje će i vrućina popustiti.

Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama – dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to, nego je i dalje povećana vjerojatnost – što nužno ne znači i sigurnost – za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine, prognozira Vakula.

Danas pretežno sunčano i vruće

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, a osobito u prvom dijelu dana može biti umjerene naoblake. Jutarnja temperatura oko 15 °C, a najviša dnevna od 30 do 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj nakon još razmjerno ugodne noći i jutra poslijepodnevna temperatura bit će između 28 i 31 °C. Bit će sunčano, u sjevernim krajevima uz prolazno više oblaka.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura, danju jugozapadni, prema otvorenom moru jugoistočni vjetar. Jutro će još u gorju i unutrašnjosti Istre biti svježe, uz temperaturu između 11 i 15 °C, na Jadranu od 18 do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 29 °C, na Jadranu između 29 i 31 °C.