Bit će ovo kampanja slična prošlogodišnjoj za parlamentarne izbore. Bez velikih skupova i druženja, a većina komunikacije s biračima preselit će se na digitalne platforme, radijske i tv-minute lokalnih medija te letke i personalizirana pisma koja možemo očekivati u poštanskim sandučićima u narednih mjesec i nešto više dana.

Pod sloganom „Možemo bolje”, Davor Ćavar, kandidat SDP-a za vukovarsko-srijemskog župana predstavio se potencijalnim biračima na društvenoj mreži Facebook s ciljem promocije svog programa. Vinkovački, 41-godišnji odvjetnik ključnom ističe suradnju s građanima koje poziva na sugestije i prijedloge u kreiranju promjena. Obećava transparentan rad, zapošljavanje stručnih i kvalitetnih kadrova, mogućnost „da poslove na natječajima dobiju svi, a ne samo neki,” piše te dodaje: „U ovoj borbi više nema mjesta niti vremena za crvene, plave, zelene, crne. Svi moramo učiniti napor kako bi kako bi došlo do promjena,” zaključuje.

Poduzetništvo, demografija i poljoprivreda glavne su smjernice nezavisnog Josipa Dabre koji je program „Mladost je rješenje” predstavio u Vinkovcima. „900 kuna mjesečne stipendije dat ćemo svim učenicima obrtničkih zanimanja, a od lipnja ove godine 50 000 kuna bespovratne potpore svakom novom poduzetniku obrtniku,” najavljuje.

Damiru Dekaniću u Vukovaru su potporu potpisali Demokratski HSS, HSU, BUZ, HSP-AS, HNS i HSLS. U navedenom koalicijskom sastavu izlaze na lokalne izbore na čelu sa senior partnerom HDZ-om, nositeljem koalicije za županijsku skupštinu. Predstavljen je i kandidat za zamjenika župana, Franjo Orešković.

Nezavisni Nikola Kajkić uz pomoć volontera pakira kavu i čokoladu koje će, za pretpostaviti je, dijeliti u promotivne svrhe. Danas je objavio da ima potporu SU-a Vukovarsko-srijemske županije (Stranka umirovljenika).

Osigurati snažnu financijsku potporu za doškolovanje medicinskih sestara/tehničara, fizioterapeuta, laboratorijskih tehničara i prvostupnika te pojačano financiranje deficitarnih specijalizacija, plan je, između ostalog nezavisnog kandidata Tomislava Panenića. Javnost čeka još ime njegova zamjenika.

Što bi rekli naši stari, od jučer se furtom razletjeli loveći potpise građana. Nema gdje ih nema, od tržnice, središta naselja, frekventnih lokacija. Neki uz glazbu, drugi uz promo materijale, treći dolaze po potrebi i pozivu i na kućni prag, a sve kako bi na štandovima s izbornim dekorom privukli pozornost na sebe i svidjeli se potencijalnim biračima. Rok im je 14 dana, a iako su brojke zakonski zadane, svima je cilj prikupiti ih što više jer odmjeravanje je to međusobnih mišića i svojevrstan signal za potencijalne glasove. Izbori su praznik demokracije!

Nezavisni kandidati za župana imaju zadaću prikupiti minimalno 1000, a stranački 1500 potpisa građana, kako bi uz ostalu papirologiju kandidatura bila pravovaljana.