Povodom 54. Vinkovačkih jeseni Gradsko kazalište “Joza Ivakić”, u sklopu glazbeno-likovne manifestacije “Jesenima na dar”, večeras je ugostilo umjetnike iz Otoka i Županje. Svoje radove Vinkovčanima su predstavili Josip Božičević i Zlatko Kokanović, nadaleko poznati slavonski autori.

“Gradsko kazalište Joza lvakić već dugi niz godina otvara svoja vrata i brojnim kulturnim djelatnicima upravo u vrijeme trajanja Vinkovačkih jeseni. Tako je i ove godine kada ugošćuje dva, možemo slobodno reći, veterana likovnoga izričaja, Zlatka Kokanovića i Josipa Božičevića. Županja i Otok, mjesta su prebivališta, ali ne i rada ovih autora, jer obojica se suvereno kreću Slavonskim poljima, selima i gradovima te ih časte svojim radovima i djelima. Kokanović sa svojim uljima na staklu vrlo uspješno koketira s naivom i ne ostavlja nikoga ravnodušnim, a istovremeno gradi svoj put prema muzama umjetnosti. Božičević postaje majstor vitraja, nesvakidašnje i vrlo rijetke tehnike u nas, ali i njegova ulja na platnu i akvareli sve su zapaženiji. Obojica su rado viđeni gosti na kolonijama, u galerijama, na samostalnim izložbama, izuzetno komunikativni i radišni”, objašnjava organizator manifestacije Krešo Marić.

Dodaje da je upravo radišna atmosfera vinkovačkog kazališta svojevrstan stimulans izlaganja, nastupa i samog druženja s publikom. “Vinkovačke jeseni, tradicija, kultura, turizam, ponos i slava grada Vinkovaca predstavljaju čast učesnicima. Čast i ponos da sudjeluju na jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji, čiji značaj prelazi sve moguće granice regija i država”, ističe Marić. Autori su posebno naglasili koliko su ponosni na priliku da ispred svojih gradova Vinkovcima ponude ovakav sadržaj za 54. Vinkovačke jeseni. U programu su sudjelovali njihovi prijatelji, pjevačice i pjevači, pa su posjetitelji tako mogli uživati u izvedbama Tamare Šarlije i Marka Šošića, kao i Muške pjevačke skupine KUD-a “Kristal Sladorana” iz Županja.