18 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Još deset sadnica javora i hrasta uz izletničko odmorište na Trbušancima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Samo pet minuta vožnje automobilom od grada stižemo u vikend naselje Trbušanci na Novoj Brani. Putem nas pozdravljaju ‘po naški’ pecaroši, a cvrkut ptica, labuđe kupanje i buđenje prirode upućuje na zen zvan priroda daje.

Tik uz branu, živopisno je odmorište, za posjetitelje zaživjelo projektom Razvojne agencije VIA. Kako bi se pošumilo i u perspektivi dalo izletnicima što više hlada, na njemu su jutros zasađeni obični hrast i obični javor, deset sadnica po načelu pola pola, a sve u sklopu poruke Hrvatska prirodno tvoja (Croatia naturally yours) koju je kroz projekt poticanja razvoja održivog turizma pokrenula Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma.

U tom smislu, svako stablo nosi istoimenu oznaku, a kao takva bit će uvrštena u aplikaciju za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš pod nazivom MapMy Tree.

Uvažavajući klimatske uvjete kao i podneblje, hrast i javor odabir su struke.

“U suradnji s Gradom Vinkovcima, odabrali smo najbolju lokaciju Trbušance jer razvoj ovog dijela grada podrazumijeva brigu o drveću. Inicijativom želimo stvoriti malu oazu hlada i mjesto za ugodan boravak obitelji”, poručila je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković.

Zasadili su ih djelatnici Cvjećarstva, na vinkovačkoj turistički sve zanimljivijoj lokaciji koja posebice dolaskom toplijih dana privlači sve više posjetitelja, šetača i biciklista.

Trbušanci su naselje koje proteklih godina razvija turističku ponudu u vidu prekrasno uređenih kuća za odmor pretvarajući se u pravo turističko naselje.

Povratak nepatvorenoj prirodi u smislu turističke potražnje, posebno je atraktivan posljednjih desetak godina, a iznajmljivači su ondje prepoznali svoju poslovnu priliku koja se pokazala kao pun pogodak. Stoga je lokacija Trbušanaca pravi temelj za razvoj takve vrste turizma na vinkovačkom području. Prate ih poučne staze kroz šumu, šetnica uz Bosut, mogućnost pecanja, šetnje, vožnje biciklom, različitih sportskih aktivnosti ili odmora uz roštilj na nekoj od iznajmljenih okućnica s bazenom samo su dio različitosti izbora kojeg lokacija nudi.

“Definitivno, to je nešto što primjećujemo odgovara i našem lokalnom stanovništvu i posjetiteljima koji se iznenade i uživaju kada vide što Vinkovci i okolica nude. Upravo, to je taj mir šume, ptičice, čisti zrak, ma jednostavno rečeno zen”, apostrofira direktorica Turističke zajednice.

Ujedno, poziv je ovo svim Vinkovčanima uputiti se izletnički do Nove Brane u novo otkrivanje brojnih sadržaja uklopljenih u ambijentalno ozračje slavonske šume uz Bosut.

Prostor je idealan za odlazak u prirodu s obitelji, a ruta je ovo kroz koju prolazi i vinkovačka Biciklijada s obveznim stajalištem na pitoresknom odmorištu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno