7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Još jedna uspješna razmjena mladih Kenzingen – Vinkovci

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U njemačkom gradu Kenzingenu, gradu partneru Vinkovaca, od 29. lipnja do 5. srpnja održana je nova razmjena mladih. Radi se provedbi projekta koji svoju podlogu ima u službeno potpisanom partnerstvu gradova Kenzingena i Vinkovaca. Ovo partnerstvo začeto je na suradnji društava Crvenog križa u najtežim trenucima Domovinskog rata, a njime su se gradonačelnici dva grada obvezali dotadašnju humanitarnu suradnju proširiti i na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i športskom planu te posebnu pažnju posvetiti njegovanju susreta mladih. Zahvaljujući provedbi brojnih aktivnosti svake godine ovo partnerstvo je među najživotnijima u njemačko-hrvatskim relacijama, a jednako tako izuzetno je dobro poznato u okviru Europske unije. Prvih četvrt stoljeća ove suradnje trajno je zabilježeno u dvojezičnoj monografiji o prijateljstvu i partnerstvu Kenzingena i Vinkovaca, pripremljenoj u suradnji njemačkog Povijesnog društva Pforte iz Kenzingena i Matice hrvatske Vinkovci. Snažnu podršku svim partnerskim projektima, a i ove godine bit će ih realizirano nekoliko na više razina, pružaju gradonačelnici Matthias Guderjan i Ivan Bosančić.

U novoj razmjeni mladih sudjelovali su učenici Gimnazije M. A. Reljkovića Vinkovci, polaznici DSD-programa (Deutsches Sprachdiplom program), pod vodstvom profesorica Irene Tomić i Ines Glavaš, kao i Mirna Dovhanj, profesorica u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, koja je s predstavnicima njemačkih poduzeća dogovarala nastavak stručnog usavršavanja svojih učenika na praksi u Kenzingenu, te Branko Tomić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci. Po dolasku sudionike je primio ravnatelj Gymnasium Kenzingen Heribert Herrtrampf, koji je s profesorima u toj školi Danijelom Turkaljem i Türom Lensen, pripremio iznimno bogat program te je, uz sudjelovanje na nastavi, organizirano upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti kraja, posjet Freiburgu, Europa-parku, adrenalinskom parku i glavnom gradu ujedinjene Europe Strasbourgu. Humanitarci su također imali svoj program, za koji se pobrinuo predsjednik Crvenog križa Kenzingen Rudi Nadler, motor suradnje Kenzingena i Vinkovaca. Sve sudionike razmjene primio je i gradonačelnik Kenzingena Matthias Guderjan izrazivši zadovoljstvo i ovom razmjenom i stvaranjem novih prijateljstava među mladima, koja jamče nastavak ove suradnje i u narednih barem četvrt stoljeća.

Partnerstvo Kenzingen – Vinkovci je izuzetno dobro poznato i u okviru Europske unije. U dosadašnjim projektima sudjelovalo je više od 800 osoba iz Kenzingena i 1.200 iz Vinkovaca, što partnerstvo gradova Kenzingena i Vinkovaca ubraja među najživotnije u njemačko-hrvatskim, ali i europskim relacijama. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno