13 C
Vinkovci
Petak, 19. travnja 2024.

Još uvijek ništa od relaksacije epidemioloških mjera

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

S obzirom na to da su Slovenci od danas velikim dijelom ukinuli obvezne covid potvrde, u Hrvatskoj, iako se o tome raspravlja, još uvijek ništa od toga, potvrdio je, ministar zdravstva Vili Beroš.

O relaksiranju epidemioloških mjera se ne razmišlja i to u ovom trenutku još nije aktualno s obzirom na to da brojevi i dalje nisu dobri, imamo svaki dan preko tisuću novozaraženih, nove hospitalizirane i nove umrle, objašnjava Beroš.

“Danas imamo porast broja novih slučajeva u odnosu na prije tjedan dana za 4,43 posto, i dalje imamo 54 umrlih, sve su to veliki brojevi koji meni kao ministru zdravstva ne dozvoljavaju opuštanje”, odgovara.

Mislim da u ovom trenutku ne treba pribjegavati nekim radikalnim mjerama, dodavši da ni druge zemlje nisu u cijelosti odustale od covid potvrda, nego su ih zadržale u zdravstvu i socijali.

Da se situacija i u bolnicama polako smiruje potvrdili su ravnatelji najvećih hrvatskih KBC-ova koji će, ako se trend nastavi, zatvarati dodatne covid odjele.


Nakon sastanka s njima, ministar je najavio smanjenje lista čekanja jer je novi informatički sustav, koji je objedinio sve prethodne, omogućio realni prikaz lista čekanja u bolnicama i planiranje koraka za njihovo smanjivanje.

Osvrnuo se i na zahtjeve djelatnika hitne pomoći za beneficiranim radnim stažom.

Beroš je rekao da postoji zakon koji jasno definira proceduru, a ona kaže da bilo poslodavci – a to su županijski zavodi za javno zdravstvo, bilo sindikati moraju posebnom metodologijom ispuniti određene pretpostavke iz toga zakona, da bi se određeno radno mjesto proglasilo takvim koje ima “staž osiguranja s povećanim trajanjem, odnosno beneficirani radni staž”, prenosi HINA.

Rekao je kako potiče participante da se izrade takvi elaborati, a onda je u nadležnosti Ministarstva rada da se očituje o opravdanosti tog utemeljenja.

“S moje liječničke i ljudske strane, apsolutno bi ti ljudi zaslužili beneficirani radni staž”, poručuje Beroš.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno