13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

“Josipu Kosoru o 140. obljetnici rođenja”

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovački Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jučer je priredio Znanstveni kolokvij “Josipu Kosoru o 140. obljetnici rođenja”. Uvodno govorile su upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima dr.sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i dr.sc. Marica Liović, viša znanstvena suradnica, Filozofski fakultet u Osijeku.

Josip Kosor (Trbounje kraj Drniša, 27.1.1879. – Dubrovnik, 23.1.1961.), klasik je hrvatske književnosti, pjesnik, pripovijedač, romansijer, dramatičar, putopisac, književni kritičar, ali i svjetski putnik, avanturist i boem, dakle, riječ je o jednom životopisu koji je ravan najuzbudljivijem književnom djelu, istaknula je dr.sc. Anica Bilić. Osim obljetničkog organizaciju kolokvija potaknuo je i onaj zavičajni, lokalpatriotski razlog jer je Josip Kosor s četiri godine doselio s obitelji iz Trbounja u Otok gdje je živio do svoje 18. godine. Kosor je bio fasciniran tim svojim dijelom života u Otoku i tu je svoju fascinaciju prenosio u književna djela.

“On je u svojim djelima ovjekovječio Otok kao selo i slavonskoga čovjeka s kraja 19. i početka 20. stoljeća i time se proslavio, a ujedno i proslavio hrvatsku književnost. Naime, najpoznatije, najizvođenije njegovo djelo “Požar strasti”, tragedija smještena u slavonsko selo koja tematizira odnos savonskoga seljaka prema zemlji, nastalo je u Beču i prvotno je napisano na njemačkom jeziku, a praizvedeno je 1911. godine u München i Mannheimu i oduševilo je kazališne i književne ljude toga vremena”, istaknula je dr.sc. Bilić naglasivši uz lokalpatriotski i onaj akademski, institucionalni i znanstveno istraživački razlog održavanja kolokvija, a HAZU je u ulozi organizatora i stoga što je Josip Kosor 1951. godine postao i akademikom.

Radni dio znanstvenog kolokvija predavanjem je otvorila dr.sc. Marica Liović. Različite osvrte na književnu ostavštinu Josipa Kosora u nastavku su dale studentice i studenti Diplomskoga studija Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku: Irena Župarić Aničić, Anamarija Galić, Marija Miholjković, Nikolina Grbavac, Milica Vujić, Karmen Maglov, Milan Strahinić, Martina Jurčević, Ivana Heffer Rakonić, Anja Zovko i Dragica Jukić. Zaključno izlagala je dr.sc. Anica Bilić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno