Legendarni glumac, producent i redatelj Kirk Douglas, preminuo je jučer 5. veljače u dobi od 103 godine, vijest Washington Posta prenosi HINA.
Čovjek iznimne osobnosti, grandiozne karijere, markantna izgleda, hrapavog glasa i nabijen dramatskom energijom, bio je jedan od posljednjih pripadnika generacije iz tzv. zlatnog doba.
Sin Židova izbjeglog iz Rusije, rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću u državi New York.
“Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka” govorio je. “Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde.” Proveo je jadno djetinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.
Kirk Douglas je glumio u stotinjak filmova, a neki od njih postali su klasici poput “Dvadeset tisuća milja pod morem” (1954.), “Staze slave” (1957.), “Obračun kod O.K. Corrala” (1957.) i posebice “Spartak” (1960), angažirani film snimljen u vrijeme lova na komuniste koji je Douglasa učinio svjetskom zvijezdom.
Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živio sa samo jednom, Anne Buydens koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.
Prvi put je bio nominiran za Oscara 1949. godine za ulogu u boksačkoj drami “Šampion”. Kasnije je za prestižnu nagradu bio nominiran još dva puta i to za filmove “Grad iluzija” (The Bad and the Beautiful) i “Žudnja za životom” (Lust for Life). Ipak, u konačnici je 1996. nagrađen počasnim zlatnim kipićem povodom 50 godina karijere.