15 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Kad se male ruke slože

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Zaključno sa 6. travnja, na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci ukupno je 106 raseljenih osoba iz Ukrajine koji su pronašli smještaj na na našem području. Konkretno, u Vinkovcima trenutno boravi 61 osoba od čega 37 u kolektivnom smještaju, a 24 u privatnim kućama odnosno stanovima.

Preostalih 45 smješteno je u privatnim kućama u Novim Jankovcima, njih jedanaest, po osam u Ivankovu i Slakovcima, pet u Otoku, po četvero u Rokovcima i Korođu, troje u Lipovcu i dvije osobe u Mlaki Antinskoj, potvrdio nam je uoči zaključenja broja ravnatelj Branko Tomić koji sa suradnicima i volonterima svakodnevno obilazi teren i dostavlja potrebne namirnice i higijenske potrepštine.

Pomoć je prikupljena u akciji HCK-a koja još uvijek traje, a u koju su uključeni brojni sugrađani te učenici i profesori iz osnovnih i srednjih škola.


Foto: Crveni križ Vinkovci

Olena, Žana i Oleg volontiraju kao prevoditelji dok su drugi angažirani u sortiranju i pripremi paketa. Veliku podršku u integraciji naših novih malih i velikih sugrađana pružaju županijske, gradske i općinske institucije.

Dio učenika iz Ukrajine nastavio je obrazovanje u našim osnovnim školama, a dio online po ukrajinskom programu, izvijestili su iz vinkovačkog Crvenog križa. Grad je omogućio korištenje bazena, a Knjižnica besplatnu članarinu i korištenje knjižnog fonda na ukrajinskom za odrasle te sudjelovanje mlađih u radionicama i igraonicama. Kazalište osigurava ulaznice za tri predstave idućeg tjedna: Vrijeme je za bajku, Lav koji ne zna pisati i Tko nema vugla, googla. U Muzeju će ih rado upoznati s poviješću i kulturom Vinkovaca, a Udruga Vrijedne ruke provest će sa ženama iz Ukrajine radionice ručnog rada i tako naučiti jedne od drugih tradicijske vrijednosti hrvatske, odnosno ukrajinske kulture.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno