Prije nešto više od petnaestak godina, Ivan Bosančić ušao je u aktivnu lokalnu politiku kao predsjednik MO Radićev blok. Od tih dana do sinoćnje objave rezultata, prateći novinarski njegov rad, Bosančić se nije promijenio. Prošavši stranačku i životnu školu, stepenice nije preskakao. Učinio je da vrijeme odradi za njega, kaleći se strpljivo do modernog menadžera grada.

Nije tipičan političar što mu ide u prilog s obzirom na to da se politika kao takva zadnjih desetak godina u Hrvatskoj promijenila. Šarene laže i veliki govornici odlaze polako u ropotarnicu povijesti, a birači žele radnike na čelu svojih općina i gradova koji će donositi rezultat uz ozračje optimizma kojega u društvu nedostaje.

Došavši prije četiri godine na čelno mjesto Vinkovaca praktički kao stranački autsajder, iako do tada zamjenik veteranu Mladenu Karliću, radu gradske uprave određuje novi smjer, izgrađujući se, unoseći osobnost strpljivo, ali s jednim ciljem, rada i rezultata. Istovremeno radi na sebi. Okuplja i daje priliku ekipi mlađih ljudi spremnih zasukati rukave, a on to čini prvi. Shvaća kako nije moguće upravljati proizvodnjom ako nisi u pogonu. Ne možeš biti dobar bankovni menadžer ako ne poznaješ rad na šalteru, ne možeš napisati novinarsku vijest ako nisi nikada bio na terenu. Pojednostavljeno, grad je živi organizam koji diše 24 sata dnevno 365 dana u godini. Ili ćeš i ti s njim disati ili si falio branku.

Malo je govorio. Slušao je i čuo, gradio savez s građanima temeljen na povjerenju. Apatiju su zamijenili kuloarski komentari na tragu onoga ‘nikada se nije više radilo’. Šetači pasa viđali su ga tijekom ljetnih noći kako obilazi šahte na cesti na koje su se žalili vozači. U dan dva sve je sanirano. Kao i svaki običan čovjek, kupi djecu u školi, vrtiću, popriča s drugim roditeljima, vozi se biciklom, na livadi nabacuje tinejdžerima, pita ih kako su, a oni ga se ne libe pitati kad će dobiti koš za basket ili nove mreže za golove ispred zgrade. Druži se na klupici sa susjedima, u slobodno vrijeme vozi privatni automobil. Svaki svoj radni dan redovito komunicira neposredno s građanima na društvenim mrežama. Bosančić je jedan od njih, autentičan bez fige u džepu, običan, pristupačan čovjek s integritetom koji se stavio u službu poziva koji mu je na biralištu povjeren, svjestan da je lokalna politika personifikacija unaprjeđenja kvalitete života njegovih sugrađana, a to se može ostvariti jedino realnim planovima i realizacijom vrlo konkretnih projekata.

Ne manje važno, nije lagao. Često čovjek ne uspije u svojim namjerama jer, ruku na srce, neuspjeh je, kao i uspjeh sastavni dio života. No puno je važnije ne narušiti povjerenje došavši u poziciju političke moći. I birači su to jučer honorirali u apsolutnim brojevima s 58,98%, dajući mu, po objavi prvih rezultata, na društvenim mrežama duhovito nadimak ‘Metličić’. Ovog puta, egzaktno, matematički, političkim suparnicima izbio je sve adute.

S obzirom na broj od 7710 osvojenih glasova, priče o tzv. uhljebljivanju puštane svako malo u javni prostor, djeluju prosto nadrealno. A ako je u tome uspio, onda je superman i treba mu čestitati. Uspio je u još nečemu. Svoju je generaciju vratio na birališta. Onu koja glasa ZA jer na čelu grada želi operativca koji će njihovoj djeci dati perspektivu. Realizira li u naredne četiri godine poduzetničku zonu, kako najavljuje, čista obraza, Vinkovci mogu samo potvrditi siguran smjer kojim ih je poveo.

I na kraju, ne manje važno, njegov politički unutarstranački i potvrđeni izborni rezultat lansirao ga je u stranačkog kapitalca, zlatnu koku HDZ-a, čije se mišljenje ni utjecaj više ni u kom slučaju neće moći zaobići, a onaj tko bi to pokušao činiti, radit će u korist svoje štete. Bosančić je na dobrom putu mijenjati narušenu percepciju stranke birajući suradnike-radnike slične sebi. Na tom putu neka ostane dosljedan sebi, a račune polaže isključivo sugrađanima pravdajući iz dana u dan, radom i rezultatom, njihovo povjerenje.