23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Kako je rekordno rasprodan zidni kalendar za 1985. godinu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Dok danas kalendar za sljedeću godinu možemo nabaviti u svakoj trgovini, sastavni je dio računalnih i mobilnih aplikacija, a još uvijek se često poslovno dariva u povodu nadolazećih blagdana, prije trideset i kusur godina on je bio edicija koja se pripremala tijekom cijele godine i svojevrsno natjecanje u promidžbi turizma ondašnjih turističkih zajednica.

Nadasve zanimljiv tekst o popularnosti zidnih kalendara u prošlosti donose Vinkovačke novosti u svom 50. broju 21. prosinca 1984. godine.

“Tek što je objelodanjen, već je gotovo rasprodan reprezentativni Zidni kalendar za nastupajuću 1985. godinu vinkovačkog Turističkog društva, što i ovaj puta potvrđuje da je i tematski i kvalitetno pogođen njegov sadržaj. Zapravo, idejni tvorci, s Grgom Matakovićem na čelu, u svojstvu urednika ove zaista izuzetne edicije koja nadilazi obični kalendarski smisao i namjenu, u prvi plan su pred sebe postavili ljepotu Slavonije, kao tradicionalno gostoljubive i nadasve znane zemlje plemenite, njene ljude i sve što ih okružuje, nadahnjuje i okupira, da bi glavni akcent bio na konju, kao od pamtivijeka najvjernijoj, višestruko korisnoj i radinoj životinji, koja je danas sve više dio budućnosti u turizmu, odnosno u rekreaciji i sportu, kako na selu, tako i u gradu, te svojevrsni izraz ponosa i tradicije…”, stoji u tekstu pod naslovom “Dio budućnosti u turizmu” na 11. stranici.


Tema kalendara koji je preveden i na engleski jezik službeno je bila “Slavonija, zemlja plemenita, ljudi i njihovi konji”, a “na 12 vrsnih kolor-fotografija, standardnog formata prikazani su zaista najvrjedniji i unikatni prizori o mjestu i ulozi konja jučer, danas i sutra, i to u funkciji potreba u svakodnevici slavonskog življa i poljoprivrednih gospodarstava.” Jedan od motiva prikazan u novinama bio je “saonice natovarene drvima kreću u suton k selu”.

“Zbog velikog interesa, u zemlji i inozemstvu, u pripremi je drugo izdanje, s tim da je već ranije izašlo i od kritike pohvaljeno, izdanje na engleskom jeziku, isključivo plasirano u europskim i ostalim zemljama svijeta”, piše novinar Ivan Grigić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno