26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Kako pronaći idealnu sjedeću garnituru?

Više od autora

Kako postaviti sofu i koju navlaku odabrati? Na osnovu čega da saznam koja mi sjedeća garnitura najbolje odgovara? Pitanja je mnogo, ali tek nakon što na njih odgovorite, možete početi razmišljati o konkretnim modelima. U našem tekstu pročitajte najznačajnije smjernice kod nabavke sofe za dnevni boravak.

Opremanje obično počinje sjedećom garniturom – to je prvi korak, i mora se uklopiti pravilno. Ostali namještaj se slaže oko sofe. Zato vrijedi razmisliti o svim detaljima i preduvjetima za najbolji izbor.

Savjeti za kupnju idealne sofe

Koju vrstu garniture za sjedenje odabrati?

Prvo se zapitajte što nova sofa treba moći raditi i tko sve tu treba sjediti. Treba li garnitura izgledati reprezentativnije? Ili vam treba veliki obiteljski kauč jednostavan za održavanje? Želite li sofu na razvlačenje ili ležaj za gledanje filmova? Pristaje li u vašem prostoru klasično kutno rješenje bolje od dvije sofe, jedna nasuprot druge? Kod ove stavke budite sebični – većinu vremena na novoj garnituri ćete sjediti vi, a ne vaši gosti!

Koliko velika treba biti sofa?

Gdje bi trebala stajati nova garnitura za sjedenje? Koliko tu prostora ima? Izmjerite i nacrtajte skicu, tako će vam biti jasnije. Važno je uključiti i prostor pored i iza sofe. Razmislite o sklopivim naslonima i mogućem rasklapanju u ležaj.


Savjet: imajte u vidu da u trgovini namještaja sav tapecirani namještaj izgleda puno manji nego kod kuće, zbog velikog prostora prodajnog salona. Najbolje je da kutijama odgovarajućih dimenzija predstavite sofu koju preferirate u vašoj sobi.

Visina i dubina sjedala

Stariji imaju problema s niskim sjedalom, jer što je sofa niža, to im je teže ustati. Srednja visina sjedala je oko 40 cm, dok je srednja dubina sjedala za uspravno sjedenje oko 55 cm. Naravno, što je prostor za sjedenje dublji, veća je vjerojatnost da sjedalo postane krevet. U trendu je promjenjivi tapecirani namještaj s podesivom dubinom i visinom sjedala.

Koju presvlaku za sofu odabrati?

Prednost tkanina je što su dostupne u stotinama boja i dezena. Bilo da je izrađena od prirodnih vlakana poput vune i pamuka, ili od elastičnih sintetičkih vlakana, važno je proučiti izdržljivost tkanine. Također, zatražite ocjenu otpornosti na svjetlost i na habanje. Garniture presvučene tkaninom obično su jeftinije od kožnih navlaka, ili onih od mikrofibre. Ipak, gotovo polovica svih sofa prodaje se s kožnom presvlakom.

Koje boje treba biti sjedeća garnitura?

Sofa je vjerojatno najveći komad namještaja koji posjedujemo, te bi zato trebao biti u odgovarajućoj boji. Osnovno pravilo je da male sofe mogu biti svjetlih, pastelnih boja, dok velike neka budu u neutralnijim tonovima. Ako svijetla presvlaka postane dosadna, uvijek se tome možete suprotstaviti kolekcijom šarenih jastuka.


Savjet: nikada ne birajte fotelje iz istog programa! Takvo cjelovito rješenje brzo postane dosadno i nemaštovito.

Kvaliteta tapeciranog namještaja

Unutarnja obrada tj. konstrukcijski dizajn i vrsta presvlake, odlučujući su za dobru kvalitetu. Kvalitetne sofe imaju opružnu podlogu od napetih valovitih opruga ili elastičnih pojaseva. Okvir i ovjes trebaju biti dobro usklađeni. Sjedalo je najbolje od opružne jezgre u pjeni, višeslojne hladne pjene ili lijevane pjene. Kvaliteta pjene određena je njezinom gustoćom – što teže, to gušće i bolje!

Održavanje sofe

Presvlake od glatke kože otporne su na habanje i lako se čiste. Gruba koža je prirodno osjetljivija na prljavštinu. Navlake od mikrovlakana su jednostavne za njegu i izdržljive, što ih čini idealnim za obitelji sa djecom ili vlasnike kućnih ljubimaca. Presvlake od tkanine, koje se skidaju, mogu se čistiti bez puno napora. Ako se tretiraju zaštitom od mrlja, dulje će izgledati dobro.

Savjet: kutna garnitura ne mora biti u kutu samo jer se tako zove! Također, većina sofa je uvijek na istom mjestu: leđima ka zidu! To je šteta, jer velike sofe vole da se pokažu sa svih strana i stoje unutar prostorije, ili služe kao pregrada.

Dnevni boravak

Dnevni boravak vašeg doma često je žarišna točka u kojoj se odvija život. I baš kao i kod odjeće, i ovdje su važne promjene. lijepo je kada nekoliko novih detalja s vremena na vrijeme unese dašak svježine u dom. Jastuci su jedan od najvažnijih dodataka s kojima svom životnom prostoru možete dati novi izgled u tren oka, i pomalo dosadnu sofu ponovo oživjeti.

Dostupni su u velikom broju varijacija u internet trgovinama, gdje možete pronaći i najrazličitije modele sjedećih garnitura uz najpovoljnije cijene.

Povezani članci

Posljednje objavljeno