17 C
Vinkovci
Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Kanal Nevkoš odlagalište sadržaja septičkih jama i kemikalija koje završavaju u Bosutu i stvaraju nesnosni smrad

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vinkovčani koji žive u jednom od najstarijih dijelova grada, Krnjašu uz Bosut, žale se na gotovo stalne, veće ili manje nečistoće u kanalu Nevkoš koje su posebno zabrinjavajuće nakon Domovinskog rata i povratka normalnom životu, ali zadnjih nekoliko godina stanje se pogoršalo što se najbolje može vidjeti na ušću Nevkoša u Bosut.

„Česta je to pojava i to najbolje vidimo i osjetimo mi koji živimo u neposrednoj blizini Nevkoša, ali primjećuju prolaznici koji šetaju kraj Bosuta i Nevkoša. Ne može se ne primijetiti da je voda u kanalu crna i naočigled nezdrava, a smrad je stalan. Nije rijetkost da ugibaju ribe ili se javlja “zijev” riba izazvan onečišćenom vodom. Svakome je jasno da takva onečišćena voda koja je vizualno crna i smrdi ne može pozitivno utjecati na floru i faunu u Nevkošu. On je bio i ostao stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta, ali ovakvim neodgovornim odnosom, pitanje je do kada će to biti tako”, brine se Ilija Cota koji na Krnjašu živi više od 45 godina i zaljubljenik je u taj dio Vinkovaca.

Dodaje kako je Nevkoš u ingerenciji Hrvatskih voda i osobno ne zna kakve dugoročne planove imaju s kanalom, ali priznaje da je održavanje obala kanala, barem na ovome dijelu kojega dobro poznaje, a to je od jezera Banja do ušća Nevkoš u Bosut, korektno.

No, drži kako problem nije rješiv preko noći jer, „problem je u glavama neodgovornih pojedinaca koji Nevkoš zagađuju.”

„Radi se o onima koji zagađuju vodu pražnjenjem sadržaja septičkih jama i odbacivanjem krutog otpada i kemikalija u kanal. Ovo je na savjesti neodgovornih građana, ali i svih nas koji živimo uz Nevkoš i u našim Vinkovcima, da ga sačuvamo od takvih. Osim fekalija tu su i kemikalije koje sadrže septičke jame, ali i kemijska onečišćenja poput ostataka boja, građevinskog materijala i slično. Često se i golim okom može vidjeti da je voda u kanalu zapjenjena i puna prljave „sapunice“, a pogotovo na ušću Nevkoša u Bosut u ulici Josipa Kozarca. Nevjerojatno je da danas kada Vinkovački vodovod i kanalizacija provodi EU sufinancirani projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“, a projektom je omogućeno dobivanje besplatne pripreme za priključke za korisnike na projektnom području i tu poglavito mislim na naš grad, pojedinci i dalje svoju nekulturu pokazuju na ovako ružan način. Ovdje se radi o nekulturi i neodgovornom ponašanju pojedinaca”, ogorčen je Cota koji je godinama kao ravnatelj, a zadnjih mjeseci kao savjetnik u županijskoj Razvojnoj agenciji, uključen u sve projekte.„Znam da postoji interes grada Vinkovaca da pomogne u svome dijelu kako bi sačuvao život u Nevkošu te kanal i ovaj dio Krnjaša sačuvao od devastacije neodgovornih pojedinaca. Siguran sam da će, u okviru svojih ingerencija, Grad pomoći kako bi se zaštitio i uredio taj dio grada”, dodaje.

Sjeća se kako je kao dijete ljeti s prijateljima u Nevkošu lovilo ribu, a zimi na zaleđenom Nevkošu igrao “hokej na ledu”, ali se ne sjeća da je kanal smrdio ili bio zagađen kao danas. Svi su na Krnjašu živjeli s Bosutom i Nevkošem i to je vrijeme suživota s prirodom jer je to tada bio stil života, kaže.

Inače, Kanal Nevkoš polazi od kanala Dren, prolazi kraj tvrtke Vinka, kroz cijelo Vinkovačko Novo Selo, zatim između dvije Banje te kraj Dirovog brijega do ušća u rijeku Bosut u ulici Josipa Kozarca u Vinkovcima.

„To je po mojoj slobodnoj procjeni više od 5 kilometara kanala i na toj dužini svašta se i svugdje može u kanal baciti i to sve na kraju završava u Bosutu. Ne upirem prstom u nikoga, ali da je kanal zagađen, crn, prljav i da odvratno smrdi to je činjenica. Nisam se i ne namjeravam nikome žaliti, ali namjeravam kao vijećnik u Gradskome vijeću poduzeti sve što je u mojoj moći kako bi sačuvali Nevkoš, njegovu floru i faunu. Uvjeren sam da suradnjom Hrvatskih voda, Grada Vinkovaca i građana život u Nevkošu možemo sačuvati od daljnjeg uništavanja i pretvoriti dio Nevkoša od jezera Banja do ušća u Bosut u prekrasnu poučnu stazu s prikazom njegove bioraznolikosti. Osobno nisam za represivne mjere jer one u pravilu ne daju najbolji učinak iako su često neophodne. Više sam za građansku inicijativu jer ona mijenja svijest pojedinca, bolje artikulira probleme i daje puno bolje rezultate. Upravo zbog toga najavljujem osnivanje nevladine udruge građana „Volim Krnjaš – Volim Vinkovce“ i upravo ovakve životne teme bit će u fokusu njenog rada”, najavljuje na kraju Ilija Cota, stanovnik vinkovačkog Krnjaša uz Bosut.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno