“Kazališni kesten” Gradskog kazališta “Joza Ivakić” dramski je studio u kojem se s mladima radi po najsuvremenijim standardima dramske pedagogije

Rad s mladima u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci ima dugogodišnji kontinuitet, a kroz dramske radionice prošle su generacije mladih od kojih su se poneki i profilirali u glumce amatere, a neki i u profesionalne glumce. Trenutačno u kazalištu su aktivne tri dramske radionice na kojima se radi s mladima.

Dramske radionice vinkovačkog kazališta vode akademski obrazovani profesionalni glumci Vladimir Andrić, Matea Marušić i Dorian Paulić. Kazalište, ističe Vladimir Andrić, kontinuirano vodi brigu o mladim Vinkovčanima. Trenutačno aktivne su tri radionice od kojih se u dramskom studiju “Kazališni kesten” provode dvije standarne. S mlađom grupom radi Matea Marušić, a sa starijom Dorian Paulić. “Kazališni kesten” prati školsku godinu, a radionice su jednom tjedno. “Djeca uče o kazalištu i žive s vinkovačkim kazalištem, a sve završava prekrsanim otvorenim satom. Djeca su ponosna na ono što su uspjela napraviti, a roditelji su ponosni na djecu. U ovoj godini imamo preko 50 polaznika s kojima voditelji rade po najsuvremenijim standardima dramske pedagogije. Reakcije roditelja su odlične, reakcije djece su još bolje. Svake godine tu su novi polaznici, ali i oni koji nam se vraćaju”, ističe Andrić dodajući kako je i sam potekao iz dramskog studija vinkovačkog kazališta.

Treća radionica, koju vodi sam Andrić, dio je projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva” Grada Vinkovaca i partnera udruge “Mladi protiv gladi”. Uključeni su mladi iz socijalno osjetljivih skupina, a s njima, uz Andrića po čijoj je ideji projekt napisala Jelena Božić, predsjednica udruge “Mladi protiv gladi”, rade Tihomir Marojević, dipl. knjižničar i prof. hrv. jezika i knjiž., akademski slikar-grafičar Dubravko Mataković, Adam Koruga, prof. glazbe, snimatelj Darko Bušnja i psihologinja Iva Jularić. Projekt će rezultirati dokumentarnim filmom te kazališnom predstavom koju Vladimir Andrić upravo postavlja na scenu, a premijera bi trebala biti 15. ožujka.