Kiša koja je obilježila i travanj, ali posebice svibanj kada je padala gotovo svakodnevno poremetila je dinamiku radova na gradilištu istočne obilaznice grada Vinkovaca. Pomaka ipak ima u odnosu na stanje od prije dva mjeseca, ali zbog ovih okolnosti znatno su manji od planiranoga

Prije dva mjeseca bili smo na gradilištu istočne obilaznice grada Vinkovaca kada se s aktualnim radovima na terenu upoznao gradonačelnik Ivan Bosančić sa suradnicima. Radovi, koji su započeli u svibnju 2017. godine, tekli su predviđenom dinamikom uz oko 70 posto realiziranih sredstava i oko 80 posto realiziranih radova, a dovršetak svih radova očekivao se u planiranom roku početkom srpnja. Planove je, međutim, poremetila kiša. “Sada smo na nekih 75 do 80 posto realizacije sredstava te na oko 85 posto realizacije radova. Nažalost, kiša je poremetila dinamiku radova i svi radovi neće moći biti završeni u planiranom roku”, ističe Ivan Oroz, tehnički direktor Osijek Koteksa.

Kreće gradnja tri kružna toka

Trenutačno na nadvožnjacima preko industrijskog kolosijeka za Silos, željezničke pruge Vinkovci-Drenovci te kraka 5 čvora “Vinkovci–istok”, u tijeku su završni radovi i priprema za asfaltiranje, a na onom preko željezničke pruge Zagreb-Tovarnik radi se priprema za montažu nosača. “Dobili smo i iščekivane projekte za izmjenu raskrižja, koje su Hrvatske ceste naručile po zahtjevu Grada i lokalne zajednice, a dogovor je da odmah “napadnemo” Mirkovce jer je tamo najveći kružni tok. Paralelno ići će i radovi na kružnim tokovima u Maloj Bosni i Nuštru. Plan je do 20. srpnja, dakle do Dana grada, završiti kružni tok do Mirkovaca, a sve ostalo, dakle cijelu obilaznicu, do 13. rujna odnosno do Vinkovačkih jeseni”, ističe Ivan Oroz.

Projekt vrijedan 120 milijuna kuna

Ovaj projekt vrijedan je 120 milijuna kuna, a obuhvaća ukupno 7 km ceste, četiri nadvožnjaka i tri kružna toka. Riječ je o projektu koji Vinkovčani dugo čekaju. Kako je pri zadnjem posjetu gradilištu istaknuo i gradonačelnik Ivan Bosančić ovaj je projekt važan je ponajprije zbog građana Vinkovaca u smislu izmještanja terenog prometa iz grada i sigurnosti u prometu. Važan je i u gospodarskom smislu jer otvara cijelo jedno novo područje grada za korištenje, ali donosi i prometne i gospodarske benefite i za druge dijelove Vukovarsko-srijemske županije. Iako su se nadali kako će obilaznica biti gotova u planiranom roku, u gradskoj Upravi ističu kako je riječ o razlozima kašnjenja na koje se jednostavno nije moglo utjecati, ali je dobra vijest što će u planiranom roku biti gotov kružni tok do Mirkovaca.

U promet pušten kružni tok prema Županji

Ovih dana, pak, u promet je pušten još jedan kruži tok, također dio obilaznice grada Vinkovaca, ali zaseban projekt u odnosu na aktualne radove na obilaznici. Riječ je o rekonstruiranom raskrižju sa semaforima u raskrižje s kružnim tokom na izlazu iz Vinkovaca prema Županji. Prema najavama u dogledno vrijeme kružni tok trebao bi zamijeniti i semaforsko raskrižje na izlazu prema Rokovcima, a preprojektiranje i ova dva raskrižja inicijativa je lokalne zajednice.