33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Knjiški Krnjaš IV. – Ivan Berislav Grigić, pjesnik i publicist

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Rodnoj kući Ivana Kozarca na vinkovačkom Krnjašu danas je održan program Knjiški Krnjaš IV. Znanstveni serijal posvećen vinkovačkim književnicima koji su živjeli na Krnjašu organizira Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, a danas je predstavljen pjesnik i publicist Ivan Berislav Grigić ( 1931. – 1992. ), koji je kao novinar radio i u Novostima te 1976. godine bio i glavni i odgovorni urednik današnjeg Vinkovačkog lista i te godine uredio 50 brojeva tadašnjih Vinkovačkih novosti.

“Četvrti put se znanstveno skupljamo kako bismo proučili krnjaške pisce. Prvi i drugi Knjiški Krnjaš bili su posvećeni Ivanu i Josipu Kozarcu, treću Stjepanu Đakoviću, a ovaj četvrti posvećen je Ivanu Grigiću pjesniku i publicistu, koji je negdje u sedmoj, osmoj godini doselio na Krnjaš i tu proveo svoje djetinjstvo i veći dio života. A ono što je posebno značajno to je da je i opjevao ovaj mikro toponim i potvrdio Krnjaš kao kultno mjesto hrvatske pisane riječi. Pred nama su još V. i VI. Knjiški Krnjaš, koji će biti posvećeni Jozi Ivakiću i Miroslavu Mađeru i tako bismo završili taj znanstveni serijal posvećen krnjaškim piscima i skrenuli pozornost svekolike javnosti na Krnjaš uistinu kao kultno mjesto hrvatske pisane riječi koje nam je dalo ovih šest pisaca. Dvojicu Kozaraca i Jozu Ivakića koji su se afirmirali i postali kanonski pisci, Miroslav Slavko Mađer koji je za života afirmiran pisac, a evo mi Stjepana Đakovića i Ivana Grigića po prvi put znanstveno valoriziramo i uvodimo u hrvatsku književnu povijest”, istaknula je upraviteljica vinkovačkog Centra HAZU dr.sc. Anica Bilić.

Sudionike i osjetitelje skupa pozdravila je i Katarina Stanić, vlasnica Rodne kuće Ivana Kozarca, a o Ivanu Grigiću govorili su: mr.sc. Zlatko Virc, dr.sc. Marica Liović, dr.sc. Vlasta Novinc, dr.sc. Ljiljana Kolenić, Biserka Draganić, Kristina Repar i dr.sc. Anica Bilić koja je i vodila skup.

U programu su sudjelovali učenici Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci i glumci Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca Marko Sabljaković i Josipa Jurković koji su izveli recital “Volio je svoj Krnjaš” pjesničke tekstove Ivana Grigića u izboru Anice Bilić. Kristina Repar nastupila je i u glazbenom dijelu programa kao solo-pjevačica.

Znanstveni skup pomogli su vinkovačka tvrtka Boso, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno