On je strastveni kolekcionar starih fenjera od 2003. godine. U svojoj kolekciji ima preko 200 starih fenjera. Svoje fenjere je izlagao na nekoliko samostalnih izložbi, više manifestacija i glazbenih događaja. O njemu i njegovim fenjerima bili su prilozi u emisijama „Dobro jutro Hrvatska“ i „Županijska panorama“.

Osnivač je i predsjednik Udruge Svjetlost Fenjera koja broji 17 članova iz cijele Hrvatske, a kao profesor latinskog jezika i filozofije zaposlen je u Medicinskoj školi Osijek.  On je profesor Miroslav Kern i u šali zna reći da je promijenio toliko kuća da se ni Lessie ne bi znao vratiti kući. Rođen je u Bosni, živo je na Pagu, u Novalji, Zadru, no trbuhom za kruhom došao je u Slavoniju, točnije Vinkovce, nakon kojih se preselio u Osijek radi posla.

“Vinkovci su mi jako zanimljiv grad. To je najstariji grad u Europi i drago mi je što sam i ja neko vrijeme živio ovdje i u Vinkovce uvijek rado dođem. Tako je bilo i sada na 54. Vinkovačkim jesenima. Prošle godine smo kao Udruga bili prvi puta i posjetitelji su bili oduševljeni. Imali su priliku vidjeti nešto drugačije. Nešto što nije moderno, već upravo suprotno. To je rasvjeta na petrolej i rasvjeta kakvu su koristili naši djedovi i bake u vrijeme kada nije bilo električne energije. Posjetitelji su bili ugodno iznenađeni. Oni koju su znali što je to, rekli bi “Vidio ovo, pa ovo nisam vidio od djetinjstva, kad smo kao djeca uz ove fenjere pisali zadaću za školu…” i to me jako veseli”, komentirao je Kern.

Uz fenjere ono što je zanimljivo ljudima jeste i rad, odnosno zaduženja fenjerdžije. Svima je poznat onaj stih „Gori lampa nasrid Vinkovaca“, a osoba koja je bila zaduženja za paljenje i gašenje rasvjete bila je po zanimanju “fenjerdžija”. To je staro zanimanje koje je, kao i mnoga druga zanimanja, s razvojem tehnologije, nestalo.

“U svojoj privatnoj kolekciji imam fenjere koji su se proizvodili na području država kao što su Kanada, Amerika, Švicarska, Francuska, Belgija, Njemačka, Austrija, Češka, Mađarska, Velika Britanija, Poljska, Rumunjska, Bugarska, Turska, Rusija, Ukrajina, Kina, Japan i Južna Koreja. Ali ono što želim naglasiti je to da imam fenjere koji su se proizvodili na području Republike Hrvatske. Točnije u tvornici Kordun u gradu Karlovcu. Malo ljudi zna da su se na našem području od 1916. godine proizvodile petrolejske lampe i fenjeri”, objašnjava.

Fenjeri Udruge su, ističe profesor, korišteni i za dekoraciju bine Đorđa Balaševića na koncertima u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu i Zadru tijekom 2016. i 2017., kad je pjevač zajedno sa svim članovima benda izlazio na binu noseći svatko po fenjer iz njihove kolekcije. Među dugoročnim ciljevima im je, dodaje, urediti jedan stan, koji bi bio otvoren javnosti, a u kojem bi bio isključivo secesijski namještaj, rasvjeta, suđe, posuđe, pribor za jelo itd. Želja je, također, osnovati muzej koji bi bio u privatnom ili mješovitom vlasništvu, a muzej bi obuhvaćao kolekcije fenjera, petrolejskih lampi i rasvjetnih tijela. Treba istaknuti još kako je zajednička kolekcija Udruge jedna od najvećih u Europi.