24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Komarci i kod nas postaju sve veći problem

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Može se reći da, već tradicionalno, najviše problema s komarcima imaju u Osijeku, a iz toga grada i ovih dana stižu informacije o nemogućim uvjetima za život, jer tih je insekata toliki broj da građani u popodnevnim satima ne smiju izlaziti iz svojih domova.

U Vinkovcima stanje ipak nije toliko alarmantno, komaraca ima ali ne u tolikom broju, odnosno ne pojavljuju se u velikim rojevima, koji mogu biti opasni za ljude, naročito za malu djecu. Unatoč tome u gradskoj su Upravi, u suradnji s Veterinarskom stanicom Vinkovci, u utorak odradili tretiranje komaraca toplim zamagljivanjem.

Tretiranje je u večernjim satima provedeno s preparatima niske toksičnosti koji se mogu koristiti u urbanim sredinama i za koje je dozvolu izdalo Ministarstvo zdravstva, a za primjenu u cijeloj Republici Hrvatskoj. “Ovi preparati nisu opasni za građane, no u svakom slučaju bolje je ući u kuću i zatvoriti prozore dok vozilo koje zaprašuje komarce ne prođe. Pčelari s košnicama također nisu imali problema svih ovih godina od kada radim tretiranje komaraca toplim zamagljivanjem, a nadam se da će to biti slučaj i ovoga puta. Procjene su govorile da bi komaraca moglo biti prilično ove godine, jer nakon dugog kišnog perioda stigle su i velike vrućine, što njima izuzetno pogoduje. Ovo je bilo prvo ovogodišnje tretiranje, a isto ćemo ponoviti u dogledno vrijeme, naravno, ako se za to ukaže potreba”, ističe pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Marko Jureta.

Inače, stručnjaci ističu da se broj uboda komaraca mjeri standardnom metodom, odnosno utvrđuje se koliko komaraca sleti na tijelo tijekom 15 minuta. Prema podacima deratizacijskih tvrtki, smatra da je riječ o rizičnom području ako se izbroji više od 12 uboda u tom vremenu i onda treba reagirati.

Sezona aktivnosti komaraca traje ovisno o temperaturama, pa ako je početak jeseni topao, komarci su u kontinentalnom dijelu Hrvatske aktivni i početkom listopada. A dok se temperature ne spuste barem ispod 10 stupnjeva, jedini je spas zaprašivanje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno