22 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Komentiraj i predloži kako poboljšati metodu za planiranje uključivih i pristupačnih  društvenih vrtova

Više od autora

- vl promo-

Svojim prijedlozima i komentarima unaprijedi metodu kojom se planiraju društveni vrtovi, pristupačni i uključivi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju! Javno savjetovanje o metodi provodi udruga Zelena Istra, uz podršku partnera na projektu “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” , Udruge žena Vukovar i Vukovarskih leptirića. Komentiranje je moguće putem Interneta, telefona i pošte. Savjetovanje je otvoreno od 25. siječnja do 26. veljače 2023.

Želiš doprinijeti izgradnji uključive i pravednije zajednice, bez diskriminacije i barijera za tebe, tvoju djecu, obitelj i sugrađane? Ako je tvoj odgovor na ovo pitanje potvrdan, uključi se u javno savjetovanje o metodi za inkluzivno i participativno planiranje društvenih vrtova! Tvoji prijedlozi i komentari doprinijet će unapređenju metode kojom se planiraju pristupačni i uključivi društveni vrtovi.

U javnom savjetovanju o metodi možeš sudjelovati tako da u ovaj online obrazac napišeš svoje komentare. Tekst metode također dostupan je i otvoren za komentiranje ovdje. Zelena Istra komentare zaprima i putem telefona 052 506 065, putem e-maila ured@zelena-istra.hr ili putem pošte na adresu Gajeva 3, 52100 Pula.

Metoda odgovara na pitanja o tome što moramo znati i učiniti ako želimo participativno i inkluzivno planirati društvene vrtove i kako da takvo planiranje bude uspješno. Temelji se na načelima univerzalnog dizajna te principima permakulture i sudioničke demokracije. Namijenjena je organizacijama civilnog društva, građanskim inicijativama ili građanima, ali i jedinicama lokalne samouprave unutar i izvan Hrvatske koje vode ili sudjeluju u provedbi projekata urbanih i društvenih gradskih vrtova, a žele osigurati uključivost i pristupačnost te adekvatan sadržaj vrtova za sve osobe, u najvećoj mogućoj mjeri.

– Metodom zajednice planiraju sadržaj u društvenom vrtu nužan za ostvarenje potreba ranjivih skupina, a koji je ujedno dobar, praktičan i koristan za sve korisnike vrta. U središtu metode je sudjelovanje onih na koje se projekt odnosi u odlučivanju o projektu i njegovom razvoju – kaže Jelena Janković iz Udruge žena Vukovar.

Zato metoda može poslužiti i kao model i inspiracija za planiranje drugih projekata usmjerenih društvenoj uključivosti i participaciji ranjivih skupina, kao i svih relevantnih dionika projekta.


Metodu su izradili hrvatski partneri projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”: Zelena Istra, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Gimnazija Pula, Udruga žena Vukovar, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Izradi metode doprinijelo je i predavanje dr. Jonasdottir, Sveučilište Acureyri, islandski partner projekta. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Zelene Istre i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” je podržan sa € 90.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno