16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Koncerti Adastre i Soul Fingersa, olimpijada znanja, filmovi, predstave…

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Povijesne rekonstrukcije, predstave, radionice, izložbe i gastronomski specijaliteti inspirirani rimskom kuhinjom naći će svoje mjesto na jubilarnim X. Rimskim danima, a zabave u gradu s najduljim kontinuitetom života u Europi neće nedostajati ni uz bogat popratni program.

Sve počinje u srijedu 14. lipnja kada Srednja strukovna škola organizira turističko natjecanje „Dođi u Rimkovce“, dan poslije nas čeka još jedna besprijekorna pozivnica na rimski vikend – Rimska noć vina na Šokačkom stanu, a kao savršen uvod u oživljavanje antičkog duha je i Olimpijada znanja koja će u petak 16. lipnja biti održana u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Popratni program ‘zahuktava’ se u ozbiljniju priču postavljanjem tabora u petak u Lenijama, rimskoj kulisi jednog od najiščekivanijeg događaja u Vinkovcima. Tamo će posjetitelji, uz redovan program od petka do nedjelje koji uključuje žive slike Colonie Aurelie Cibalea, borbe gladijatora, ukusne antičke zalogaje i kreativne radionice s rimskim predznakom, moći maštati uz priče, filmove, nasmijati se predstavama te plesati i pjevati na dva atraktivna koncerta. Svima svega.

Cijeli program potražite ovdje.


Projekcije filmova započinju u subotu 17. lipnja u 9 sati. Filmsku priču otvara „Mali vitez Trenk“, nastavlja ga nešto kasnije „Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“ te navečer istoga dana „Rimski gladijatori“. U pauzi između projekcija, osim radionica, naći će se tu i predstava za djecu, šetnja na konju te živa fontana koja, pokazala su prijašnja iskustva, nikoga ne ostavi ravnodušnim. Posebno dojmljivo, vjerujemo, bit će i subotnja prodaja roblja, ljubavna savjetnica te zmije s kojima će se moći fotografirati svatko tko želi.

Nedjelju će pak otvoriti predstava za djecu s počekom u 10 sati, slijedi potom u Lenijama šetnja na konju, ali i šetnja Cibalama uz turističko vođenje Ivice Šandrka. Rimske dane zaključit će film „Sedmi patuljak“ i utrka Vinkovci Half Marathon 2023. koja u 17 sati starta na Šokačkom stanu.

Kada su u pitanju koncerti, organizatori će Decenaliju, ujedno i temu jubilarnih Rimskih dana, proslaviti uz Adastru i Soul Fingerse. Na pozornicu pod lenijskim krošnjama zagrebački bend Adastra staje u petak u večernjim satima te Vinkovčane i njihove goste zabavlja popularnim hitovima poput „Nabujala rijeka“, „Zašto se skrivaš“, „Samo s tobom“ i „Gorim u sebi“. Subota je rezervirana za soul i funk glazbeni sastav Soul Fingers kada će, energično kako to rade već više od 30 godina, u Rimkovce donijeti „Wild Thing“, „Walking by Myself“, „I feel good“ ili „Nothing from nothing“.

Foto: Rimski dani u Vinkovcima – Roman days
Foto: Rimski dani u Vinkovcima – Roman days

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno