24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

“Konstalacije” najbolja predstava

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Svečanom dodjelom nagrada danas je završen ovogodišnji, 26. po redu Festival glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u sklopu kojega je na pozornicama u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku odigrano ukupno sedamnaest predstava iz Dubrovnika, Koprivnice, Mostara, Osijeka, Šibenika, Velike Gorice, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, a u odabiru izbornice Mirele Brekalo-Popović.

O najboljima je odlučio ocjenjivački sud u sastavu Ankica Dobrić, glumica Gradskoga dramskoga kazališta „Gavella“ iz Zagreba, Trpimir Jurkić, glumac Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu i Branimir Vidić-Flika, glumac Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Prvi put Festivalsko je vijeće dodijelilo Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca te Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu. Ove je godine dodijeljena i trijenala Nagrada za najbolji kazališni plakat. Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, razmotrivši 29 prijavljenih plakata, jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelili su Antoniju Doliću za plakat predstave “Ljudski glas” Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet. Također, posebno su pohvalili plakat predstave za djecu, plakat Vladimira Andrića za “Pepeljugu” Gradskoga kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci.

Nagrada Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Matei Marušić za ulogu Laure Wingfield u predstavi „Staklena menažerija“ Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci, dok je Nagradu Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dobio Dominik Karakašić za ulogu sina u predstavi „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Nagradu za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade Nevenka Filipović zaslužio je ansambl predstave „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar. Nagradu Fabijan Šovagović dobile su Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi „Konstelacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit u Zagrebu te ulogu Sanje u predstavi „Svaki tvoj rođendan“ Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavu „Tko je ubio Zvonka Bušića“ Tihomira Dujmovića u režiji Roberta Kurbaše i produkciji Umjetničke organizacije Iza zavjese iz Zagreb, Filip Križan za ulogu sina u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba i Siniša Popović za ulogu oca u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava „Konstalacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Teatara Exit iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2018.

Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelio je i dvije nove nagrade, odnosno Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu koju je zaslužila Perica Martinović i Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca, koju je dobila Zdenka Buljan.

Uz tradicionalne manifestacije Dan domaćina, Glumačko sijelo i Susret akademija, Festival je ugostio i predstavu Zijaha Sokolovića “Lijevo desno glumac”, glumačku večer Enesa Kiševića i predstavljanje knjige Mire Perić.

U znak sjećanja na na Ivu Gregurevića održano je i okupljanje njemu u čast u Donjoj Mahali. Festival glumca posvećen je glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu. Jedinstven je upravo po tome što na njemu glumci biraju predstave, glumci su članovi ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala. Festival glumca slavlje je glumačke umjetnosti i glumačkog postojanja. Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, a utemeljili su ga 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija. Festival glumca održava se uz potporu Vukovarsko–srijemske županije, Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, HUZIP-ova Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti te sponzora.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno