24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ u vlaku na relaciji Vinkovci – Zagreb

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić sazvao je 8. Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije koja je održana u vlaku, a koji je krenuo iz Vinkovaca za Zagreb.

Prije polaska vlaka, u izjavi za medije župan Galić je rekao: „Sazvao sam Koordinaciju, koja se inače održava u našoj vijećnici u Vukovaru i Vinkovcima, a danas je u vagonu putničkog vlaka koji vozi iz Vinkovaca za Zagreb. Idemo na sastanak u Upravu Hrvatskih željeznica – Putnički prijevoz i Infrastruktura na razgovor oko naših strateških projekata. Mi želimo da u sljedećem financijskom okviru za pet slavonskih županija bude poseban operativni program gdje će svi naši strateški projekti biti predviđeni za financiranje. Isto tako da se ti infrastrukturni projekti pripreme s cijelom dokumentacijom za realizaciju. Želimo sve projekte usuglasiti i zajedničkom suradnjom s Vladom RH, ministarstvima i javnim poduzećima, ubrzati realizaciju projekata u željezničkom, cestovnom, zračnom i riječnom prometu. Na ovaj način željeli smo istaknuti važnost i značenje željeznice za grad Vinkovce, Vukovarsko-srijemsku županiju i istok Hrvatske.“

Vinkovci su grad željezničara i današnjoj koordinaciji nazočio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je istaknuo kako je vinkovački kolodvor nekada imao 3.000 zaposlenih s velikim brojem vlakova, putničkih i teretnjaka.

Na Koordinaciji su raspravljali o izradi strategije  Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje od 2021. – 2027. na kojoj su održane prezentacije o projektima naše Županije.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković prezentirala je važnost prehrambeno prerađivačkog sektora za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te mogućnosti financiranja tog sektora u novoj financijskoj perspektivi Europske unije 2021.-2027.

Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota predstavio je strateške projekte Vukovarsko-srijemske županije u sektoru logistike – Transportno logistički centar VSŽ i Auto-park Lipovac, dok je zamjenica ravnatelja RA VSŽ Marija Dević najavila početak pripreme Plana razvoja VSŽ za razdoblje od 2021.-2027. godine kao srednjoročnog akta strateškog planiranja.

Direktor Centra kompentencija d.o.o. Ivan Ambroš predstavio je aktualne projekte: strateški projekt Vukovarsko-srijemske županije „Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast“ koji se financira u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, EU projekt ROSEWOOD – Europske mreže regija za održivo korištenje šumske sirovine u kojem je Centar kompetencija centar za istočnu Europu i koji je financiran od strane Europske komisije u okviru fonda Obzor 2020., projekt LignoLink s Fraunhofer institutom i ostale projekte prijenosa tehnologija i razvoja novih proizvoda.

Koordinaciji se odazvao veliki broj gradonačelnika i načelnika koji su sudjelovali i na  radnom sastanku u Upravi Hrvatskih željeznica gdje su župana Galića, sa izaslanstvom, primili predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić i  predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz mr.sc. Željko Ukić

Na sastanku  su predsjednici Uprava Kršić i Ukić govorili o dosadašnjim ulaganjima Hrvatskih željeznica u našoj županiji ali i o planovima i projektima koje se planiraju u sljedećem razdoblju a koje su prikazali u prezentaciji: Željeznički infrastrukturni projekti – Slavonija – ulaganja 2019. -2023.

Svi sudionici su zajedno sa županom Galićem raspravljali i o temama: obnova pruge Vinkovci- Zagreb; početak realizacije Vinkovci-Vukovar ( koji su dio EU projekata, a vrijednost je 71,9 mil.kuna za 18,7 km dužine pruge) kao i o prugama koje se planiraju obnoviti a to su: Vinkovci-Osijek (kao dio koridora Vc), zatim pruga Vinkovci-Županja, ali i rješavanje kritičnih željezničko-cestovnih prijelaza radi povećanja sigurnosti  kao i obnova zapuštenih kolodvora po pojedinim prugama u našoj županiji. Na sastanku je bilo riječi i o povoljnijem prijevozu za studente, na način da se udio sufinanciranja od strane HŽ – Putničkog prijevoza poveća sa sadašnjih 50% na veći iznos.

Rečeno je kako će se obnova pruge Vinkovci – Zagreb po planu i programu HŽ – Infrastrukture, obnoviti do 2030.godine, a kako takvom dinamikom nismo zadovoljni, te je zaključeno kako će se zajednički tražiti rješenja da se obnova pruge ubrza. Želja je da se ubrza realizacija svih projekata te da robe i ljudi putuju brže i efikasnije, kako bi doprinijeti razvoju našega kraja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno