Na hrvatskim cestama bit će postavljene nove kamere, za koje nećete ni znati da postoje, a koje će zabilježiti sve vaše prometne prekršaje. Policija postavlja moderne kamere za nadzor brzine koje vide i unutrašnjost automobila. Nove kamere dobila je i Ulica Ruđera Boškovića u Vinkovcima.

Razmatrajući pokazatelje događanja prometnih nesreća u posljednjih šest godina i prva četiri mjeseca 2019. godine, u ulici Ruđera Boškovića razvidno je najčešće događanje prometnih nesreća ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i subotom u vremenu od 8,00 do 12,00 sati i od 14,00 do 18,00 sati.

Najčešća vrsta prometne nesreće je bočni sudar uzrokovan nepoštivanjem prednosti prolaska drugom vozilu i međusobni sudar vozila pri vožnji u slijedu uzrokovan neprilagođenom brzinom kretanja vozila i vožnjom na nedovoljnoj udaljenosti. Najteže, smrtne posljedice, zabilježene su kod naleta vozila na pješaka 2015. i 2018. godine.

Kako bi se spriječile prometne nesreće nalijetanja vozila pješake, poduzimana su prometno-tehnička rješenja (postavljanje treptača i postavljanje pozivnog pješačkog semafora). Sigurnost prometa u ovoj ulici podignuta je na višu razinu postavljanjem dviju fiksnih kamera za nadzor brzine koje se nalaze na križanju ulica Hrvoja Vukčića Hrvatinića i Nikole Tordinca, kao i na križanju ulice Ruđera Boškovića i ulice Ćirila i Metoda kojima se namjerava smiriti prometni tok na tim raskrižjima.

Iako su fiksni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni prije svega radi nadzora brzine kretanja vozila, moći će se koristiti za sankcioniranje i nekih drugih prekršaja, poput korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te nevezanja sigurnosnim pojasom.

Za odabir lokacija presudni su bili statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće uzrokovane prebrzom vožnjom. S obzirom na to da ulicom Ruđera Boškovića dnevno prođe oko 700 kamiona i drugih teških vozila, a isto tako i Zvonarskom ulicom vjerojatno je najbolje rješenje izgradnja istočnog kraka obilaznice Grada Vukovara, kojom će se izmjestiti tranzitni teretni promet koji trenutno gravitira kroz ove dvije najprometnije ulice u Vinkovcima.