Sve je izvijesnije se da bi Vlada na sjednici nakon Uskrsa u četvrtak, 8. travnja mogla raspisati lokalne izbore nakon čega kreću teći izborni rokovi o kojima smo na našem portalu novosti.hr pisali u jednom od prethodnih osvrta. Ako bude tako, kapanja će službeno početi očekivano 26. travnja i trajati 18 dana.

Istok Hrvatske preferira od centra desno. Da su danas izbori, više od trećine birača Slavonije i Baranje zaokružilo bi HDZ (35,7%). SDP se približava na svojih 20% (19,6%). Treći je Domovinski pokret s oko 11, 5% biračke potpore, a prag prelazi još Most s 5,4%. Od svih ostalih stranaka koje su ispitanici spomenuli, šansu za prelazak praga ima samo platforma Možemo!, koja na istoku zemlje kotira oko 4,5%, a kandidata, barem što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, ni na vidiku. Broj neodlučnih birača je ogroman, točno 17%. Rezultati su to prvog ovogodišnjeg HR Rejtinga nepuna dva mjeseca pred lokalne izbore na 1 400 ispitanika s pouzdanošću od 95%. Zabrinjava postotak neodlučnih birača, no upravo na njih će igrati ozbiljni kandidati kako bi ih u fotofinišu kampanje pridobili na svoju stranu i izveli na biralište.

Vinkovački odvjetnik Davor Ćavar kandidat je SDP-a za župana, a Željko Džoić za zamjenika. Predstavljeni su u petak na konferenciji za novinare. Galileo bi rekao, ipak se kreće! Dogovorili se i oni i za sada ‘soliraju’ na lijevoj strani spektra. Kažu županija treba biti servis građana, a ne zavod za zapošljavanje podobnih bacivši rukavicu vječnom rivalu HDZ-u. „Atomske fizike i željezare ne možemo izmišljati, moramo se bazirati na domaće resurse,” poručuju najavivši program na svojim web stranicama.

Birači im zamjeraju spavanje i ne(rad) tijekom zadnje četiri godine, a činjenica je da su i oni imali (i još uvijek imaju) unutarstranačkih problema. Ima jedna anegdota unutar političkih krugova koja kaže, SDP radio, ne radio pokupi svojih 20% čim se probudi na izborni dan. Živi bili pa vidjeli!

Najavljuju utrku za treći općinski mandat svojih uzdanica, načelnika Babine Grede stranačkog veterana Josipa Krnića i Starih Mikanovaca Marija Milinkovića, a iznađenje bi se moglo dogoditi i u Privlaci, najavljuju.

Što će konkretno biračima ponuditi nezavisni Tomislav Panenić očekujemo čuti sutra na konferenciji za medije zakazanoj na temu prezentacije izbornog programa.

Ostavke je ovih dana podnio dio nezadovoljnih članova Općinskog i temeljnog odbora HDZ-a Nuštar te zamjenik bogdanovačkog načelnika optužujući lokalno vodstvo za nelegitimnost i neodržavanje sazivanih sjednica dva mjeseca pred izbore.

Ne izlaze iz stranke, a zbog nezadovoljstva vodstvom ne žele biti teret pred izbore, pojašnjavaju u dopisu. Oglasio se i prozvani predsjednik Ivan Nedoklan koji nije imao podršku unutar svog odbora no tvrdi, nije se dogodilo ništa dramatično usporedivši situaciju nalik županjskoj samo što on ne izlazi iz stranke, a povjerenik će, dodaje, nakon reakcije županijske središnjice, pripremiti izbore.

Novina je službeno predstavljena koalicija HNS-HSS-ANU u Vukovaru čiji je nositelj kandidat za gradonačelnika Nenad Bučko uz zamjenika Duška Simića. Pod egidom Živim Vukovar i slogan kampanje ‘Ni lijevo, ni levo, ni desno’ svjetonazorske prijepore i nacionalnost podvlače pod prošlo svršeno vrijeme pozivajući se na predizborni program kojem je cilj, između ostalog, vidljivost svake isplate iz gradskog proračuna i sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti za mlade. Najavljuju 50% nestranačkih ljudi na listi za Gradsko vijeće.