U prostorijama vinkovačkog dvoranskoj plivališta “Lenije“ danas je održana tiskovna konferencija povodom završnice projekta “Naučimo plivati – škola plivanja“ 2019. Ovaj hvalevrijedan projekt provodi se već osam godina u organizaciji tvrtke Periska kao nositelja te uz podršku Vukovarsko-srijemske županije i Vinkovačkog plivačkog kluba.

15. lipnja završava projekt “Naučimo plivati – škola plivanja“ 2019. kroz koji je kroz 8 godina prošlo preko 9 tisuća učenika osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije. Tim povodom održana je tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali Marko Šarić, direktor tvrtke Periska, a medijima su se obratili i zamjenik župana Josip Dabro, Kruno Šarić, pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju, Zvonimir Pinter, trener i tajnik VPK te voditelj projekta Marko Lončar.

“Benefita je puno, a ja bih izdvojio taj da, ukoliko mi ovim projektom naučimo djecu plivati i tako spasimo barem jedan život, mislim da smo napravili neprocjenjivo“, rekao je Marko Šarić te dodao kako su općine i gradovi su najvećim dijelom sufinancirali troškove prijevoza, dok su ostatak pokrivali roditelji polaznika.

Osnovni cilj projekta je savladavanje i unaprjeđivanje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnost djece u vodi.

Prisutnima se obratio i Josip Dabro koji je istaknuo kako ga veseli što je Vukovarsko-srijemska županija, kao glavni pokrovitelj škole plivanja, došla do ovako izvrsnih rezultata: “Važno je naglasiti da su u projekt uključene škole koje nemaju svu sportsku infrastrukturu, pa koristim priliku da pozovem sve jedinice lokalne samouprave i načelnike općina da u idućoj godini pomognu osnovnoškolcima da još bolje i brže nauče plivati, a vjerujem da će neki jednoga dana plivati i na velikim europskim i svjetskim plivalištima“.

Upravni odjel za sport, mlade i demografiju Vukovarsko srijemske županije glavni je pokrovitelj projekta i za to izdvaja 50 tisuća kuna i tom prilikom pročelnik Kruno Šarić rekao je sljedeće: “Mi kao županija smo i ovim pokazali da ulažemo u raznovrsnost i da pokušavamo obuhvatiti što više sportova, a vjerujem da ćemo kroz iduće godine stavku proračuna koja se tiče ovog projekta povećati“.

Voditelj projekta “Naučimo plivati – škola plivanja“, Marko Lončar, pojasnio je tehničke detalje: projekt traje od 23. veljače do 15. lipnja, a zamišljen je da učenici dolaze 8 puta po dva školska sata. Prijevoznik je bio Polet i ukupno će obuhvatiti 152 prijevozničke ture. Zadnja završnica ove godine je u subotu 15. lipnja, a ukupno je sudjelovalo 30 osnovnih i 16 područnih škola te 927 polaznika. “Učenicima, osobito iz područnih škola, ovaj projekt jako puno znači. Svakom djetetu plivanje može koristiti u daljnjem životu, a ponekad i spasiti život“, dodao je Lončar.