26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Kroz tri godine 14 žena skrbit će o 84 svoja sumještana

Više od autora

Još početkom rujna kada je najavljen, mještani Tordinaca pokazali su velik interes za nastavak projekta Zaželi. Kako je rekao načelnik Davor Adžić, mnogi korisnici su se htjeli prijaviti čim je objavljeno na stranicama Općine i društvenim mrežama. Ovih dana konačno je objavljen Javni poziv koji je posebnu radost donio teško zapošljivoj skupini žena, ali i starijima te samačkim domaćinstvima.

Nastavak projekta zove se „Tu smo za vas – faza IV“, vrijedan je 609.000,00 eura, a 14 djelatnica skrbit će za 84 korisnika. Razdoblje provedbe projekta „Tu smo za vas – faza IV“ započelo je s datumom 15. veljače 2024. godine te traje 36 mjeseci, najdulje do sada. Razdoblje pružanja usluga pripadnicima ciljnih skupina je 29 mjeseci, a javni poziv bit će otvoren do kraja provedbe projekta. Posljednji u trajanju svega osam mjeseci, u Općini Tordinci obuhvatio je 148 korisnika, do sada najviše, a njima je na usluzi bilo 20 zaposlenih žena.

Novim pozivom za iskazivanje interesa uvedena su i nova pravila koja uključuju imovinski cenzus, ovisno o visini mirovine odnosno primanja po domaćinstvu, tako da nije samo osnovni kriterij osoba starija od 65 godina i invalidi.

„Moram priznati kako nažalost u našim krajevima većina ljudi ima manju mirovinu nego je određeno cenzusom koji iznosi nešto više od 600,00 eura, u kunama oko 4.800,00 za samačka domaćinstva. Zato imamo puno zainteresiranih”, napomenuo je Adžić. Ovogodišnji projekt u trajanju od tri godine znači, dodaje načelnik, svojevrsnu sigurnost i za teško zapošljive žene s obzirom na to da su starije od 50 godina, ali i za korisnike jer kada se naviknu na određenu osobu koja im dolazi u kuću i pomaže, biva im jako teško ako nakon već šest mjeseci toga više nema.


Kako stoji u pozivu, usluge potpore i podrške uključuju organiziranje prehrane (pomoć u pripremi obroka, pomoć u nabavi hrane i dr.), obavljanje kućanskih poslova (pranje posuđa, pospremanje stambenog prostora, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština i dr.), održavanje osobne higijene, zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba, mjesečnu isporuku paketa higijenskih potrepština.

Javni poziv namijenjen je osobama starijima od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom. Osobe starije od 65 godina su kandidati koji žive u samačkom ili dvočlanom kućanstvu ili višečlanom kućanstvu u kojem su svi članovi kućanstva pripadnici ciljnih skupina poziva. Mjesečni prihodi za samačka kućanstva ne bi smjeli prelaziti iznos 120% prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža u mjesecu koji prethodi uključivanju u aktivnost projekta. Za dvočlana kućanstva ukupno ne bi trebali prelaziti iznos od 200% prosječne starosne mirovine, a kod višečlanih kućanstava da ne prelaze iznos od 300% prosječne starosne mirovine.

Odrasle osobe s invaliditetom su kandidati koji žive u samačkom ili dvočlanom kućanstvu ili višečlanom kućanstvu u kojem su svi članovi kućanstva pripadnici ciljnih skupina Poziva, a imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta–oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja. Sve ostale informacije, kao i načini prijave, dostupni su na službenim stranicama Općine Tordinci.

Povezani članci

Posljednje objavljeno