33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Kroz tri rebalansa proračun grada Vinkovaca sa 172 porastao na 295,5 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici danas je održana 10. sjednica vinkovačkog Gradskog vijeća pod predsjedanjem predsjednika Mladena Karlića. Sjednicu su otvorile tri točke vezane uz proračun, koje su izložili pročelnica za financije Sanja Lozić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić. Većinom glasova prihvaćena je odluka o polugodišnjem izvršenju proračuna, a usvojen je i treći rebalans proračuna u ovoj godini. “Proračun je temeljni dokument funkcioniranja gradske uprave, a možemo se pohvaliti kako smo dobro planirali i u prvih šest mjeseci imali 50 % izvornih prihoda. Proračun se dobro punio, a iz poreznih prihoda, koje u ovom trenutku ubiremo na području grada, vidi se da pozitivnih pomaka ima, ima dizanja osobnih dohodaka, jednostavno prihodi su se podigli u odnosu na prošlu godinu”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić. Novim rebalansom, pak, proračun je povećan s 292 milijuna kn na 295,5 milijuna odnosno za 3,5 milijuna kn, a radi usklađenja rashoda tekućeg poslovanja te usklađenja sredstava projekata. Tako je kroz tri rebalansa proračun sa 172 porastao na 295,5 milijuna kuna. 

Gradsko vijeće usvojilo je i izvješća o radu i poslovanju u 2017. godini gradskih tvrtki: Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Poleta i GTG-a. Donesena je i nova Odluka o komunalnom redu kojom su preuzeta rješenja iz važeće odluke usklađena s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu od 4. kolovoza 2018. godine te su dodana nova poglavlja koja se odnose na uklanjanje protupravno postavljenih predmeta i vozila te na držanje životinja na području grada. Kada je riječ o ovom posljednjem, novim poglavljem Držanje životinja uvodi se zabrana držanja stoke u granicama građevinskog područja grada Vinkovaca, osim na području Mirkovaca i stambene zone Jošine, gdje je i dalje dopušteno držanje stoke do 7 uvjetnih grla te peradi. Na cijelom području grada i dalje je dopušteno držanje konja u svrhu turizma, sporta i rekreacijskog odnosno terapijskog jahanja do 7 uvjetnih grla, što je sukladno prostorno-planskim dokumentima. Odredbe koje se odnose na zabranu držanja životinja stupaju na snagu 1. ožujka 2019. godine kako bi se posjednicima životinja ostavilo dovoljno vremena za prilagodbu.

Između ostaloga, na današnjoj sjednici usvojeno je i izvješće gradonačelnika o radu u prvih šest mjeseci ove godine. “Želja nam je da budemo što transparentniji i da naši vijećnici, a dalje i građani, znaju što smo sve učinili u proteklih šest mjeseci i gdje smo se najviše borili za grad, borili za gradske projekte. A toga je stvarno pregršt i kada prođemo kroz sve odjele, a svi su predstavljeni u izvješću, onda vidimo koliki je to broj projekata, koliko je to sredstava koje smo pronašli iz određenih izvora”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Iz detaljnog izvješća, koje prezentira rad svih odjela gradske Uprave, gradonačelnik Bosančić je posebno izdvojio velike projekte. “Sve projekte u ovom trenutku je teško i nabrojiti. Među onim velikima su Poduzetnički inkubator vrijedan 21 milijun kuna, Nadvožnjak Borinci i pristupna cesta 80 milijuna kuna, zatim ide Aglomeracija s 380 milijuna kuna, a kada se pribroje i oni projekti koji nisu direktno vezani uz gradski proračun, od Istočne obilaznice do željeznice prema Vukovaru, govorimo o iznosu od gotovo milijardu kuna koje će u razdoblju od neke tri godine, biti investirane na ovom području. Tako da možemo biti jako zadovoljni i da će se to sigurno odraziti na gospodarstvo i samih Vinkovaca, ali i Vukovarsko-srijemske županije”, istaknuo je Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno