14 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Kroz umjetnost i kulturu u Vinkovcima predstavljeni strani jezici

Više od autora

- vl promo-

Glazba, književnost, slikarstvo. Jednom riječju umjetnost. Tako možemo sažeti današnju temu Europskog dana jezika koji se obilježio na pješačkoj zoni u Vinkovcima. Sudjelovalo je 13 srednjih škola iz Vukovarsko-srijemske županije, a svaka od njih je predstavljala jednu europsku zemlju, njezin jezik, kulturu i umjetnost.

Poznavanje stranih jezika u današnjem dobu od velike je važnosti, pogotovo engleskog koji već desetljećima ljubomorno čuva primat glavnog svjetskog jezika.

„Koliko čovjek jezika zna toliko on u biti i vrijedi. To mogu govoriti i iz iskustva jer dolazim iz Kanade i znam kakve sve poteškoće mogu snaći pojedinca kada ne barata dobro jezikom. Prezentiramo Hrvatsku, učenici su bili jako vrijedni, uzeli smo i glazbeni dio u kojem imamo jedan veliki izbor, pokrili smo i umjetnost”, rekla je Stephanie-Kate Lukač profesorica Engleskog jezika Zdravstvene i veterinarske škole doktor Andrija Štampar Vinkovci.

Na koji način su učenici ove škole pokazali svoju domovinu približila je Ivana Nol učenica 3. razreda koja govori dva strana jezika i pokušava naučiti treći.

„Prezentirali smo Hrvatsku kroz tradiciju, naše poznate umjetnike, pjesnike što su posjetitelji imali priliku vidjeti na našem štandu. Na majicama imamo oslikana neka od najpoznatijih umjetničkih djela, na mojoj se nalazi slika od Ede Murtića grad Dubrovnik. Pokušavamo sa što više veselja pokazati našu domovinu. Osim toga, imamo i tombolu na kojoj će za nagradu dobivati slatkiši kako bismo malo animirali ljude”, navodi Nol.


Na zanimljiv način zemlju bogate povijesti, dobre gastronomske ponude, prirodne ljepote predstavili su učenice Gimnazije Ilok, a radi se o Francuskoj.

„Izložili smo mene kao Madame Bovary, tu su još razni slikari i književnici. Imamo i pitanja kako bismo malo zaintrigirali druge ljude. Odjeću smo uzeli iz Iločkih podruma. Predstavljamo Francusku, kolega predstavlja francuskog plemića. Važno je poznavati jezike kako bismo se mogli lakše sporazumijevati s drugim ljudima kada putujemo. Osim toga, možemo na jednostavniji način upoznavati druge kulture”, govori Tonka Mihelić učenica 4. razreda iločke Gimnazije. Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, a ovo je peta manifestacija koja se održava u Vinkovcima.

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci prezentirala je Nizozemsku, zemlju tulipana, glazbe, likovne umjetnosti i glazbe.

„Smatram da je velika važnost znati strane jezike, poglavito ove koji su nam najfrekventniji – njemački i engleski, ali i isto tako ostale jezike Europske unije. Mala smo zemlja koja je okrenuta turizmu, stoga je bitno poznavati strane jezike”, istaknula je profesorica Njemačkog jezika Sanja Cikač.

Gradonačelnik Ivan Bosančić naveo je kako ovogodišnja manifestacija nikada nije bila prikladnija jer Hrvatska ulazi u Schengenski prostora, ali i ubrzo uvodi euro kao platežnu valutu.

„Ulazimo u jedno društvo različitih naroda i jezika u kojemu je potrebno znati se sporazumijevati i ukoliko želimo ići u korak sa svima njima morat ćemo znati komunicirati. Ovo je izvrsna prilika da populariziramo učenje stranih jezika i da damo jedan poticaj nastavnicima i profesorima kako bi nam danas naša djeca, a sutra ljudi koji će biti dio gospodarstva, politike ili nekog drugog sektora mogli na najbolji mogući način predstavljati Vinkovce, svoje tvrtke i sve ono što budu radili”, rekao je Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno