1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

KUD “Tomislav” iz Županje pobjednik ovogodišnje Županijske smotre folklora

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Stručni žiri u sastavu Ljubica Gligorević, Marinko Blažinkov i Nenad Sudar odlučio je kako je najbolji nastup na ovogodišnjoj Županijskoj smotri folklora imalo kulturno umjetničko društvo “Tomislav” iz Županje. Ovi folkloraši ostavili su najbolji dojam, pokazali originalnost u nastupu te na poseban način pokazali ljubav prema tradiciji.

Svu raskoš i bogatstvo svoga kraja s ponosom su nam na ovogodišnjoj smotri folklora Vukovarsko-srijemske županije pokazala ukupno 43 društva. Mjesto radnje – pozornica u centru Vinkovaca. Narodna pjesma Šokica i Šokaca, neizostavna slavonska kola, nošnje koje oduzimaju dah i spremnost šokačke duše da u grad na Bosutu oživi tradiciju još su jednom ujedinili Vinkovčane. Budno su pratili naši građani svaki korak folkloraša, a posebno veliku zadaću imao je stručni žiri koji je u srijedu, na posljednjoj večeri folklora, donio odluku u najboljem društvu, društvu koje se moglo podičiti originalnim nošnjama i izvedbom kola, glazbenom i pjevačkom dijelu nastupa, ali i originalnom općem dojmu na sceni.

Odlučivale su nijanse, no kulturno-umjetničko društvo koje je svojim nastupom ostavilo najbolji dojam je “Tomislav” iz Županje. Na drugom mjestu je KUD “Filipovčice” iz Komletinaca, dok su na trećem mjestu završili članovi KUD-a “Mijat Stojanović” iz Babine Grede.

Folklorne večeri 56. Vinkovačkih jeseni trajale su od 10. do 15. rujna i po prvi puta održane su u potpunosti na otvorenom prostoru. Sva 43 društva za ove su se nastupe pripremali tijekom cijele godine, a za nastup je odabrano ono za što se držalo kako će ostaviti najbolji dojam na Prosudbeno povjerenstvo, od spleta kola i pjesama do starih običaja. Vukovarsko-srijemskim KUD-ovima Folklorne večeri su vrhunac rada u jednoj godini i iznimno se trude što bolje i autentičnije predstaviti folklor svoga mjesta, a dodatni motiv je to što najbolje ocijenjeni stječu pravo prezentirati Vukovarsko-srijemsku županiju u idućih godinu dana na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno