S građanima Vinkovaca Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije danas slavi 20. rođendan, obljetnicu vrijednog rada kojeg su tijekom puna dva desetljeća nesebično dijelili sa žiteljima prigodom različitih događanja koje su sami priređivali ili s uspjehom gostovali.
U pješačkoj zoni organizirali su gastro-kulturnu turističku manifestaciju s ciljem promocije živežnih namirnica našeg kraja uključujući županijske OPG-e na čelu s Agro-klasterom, pojasnio je dugogodišnji predsjednik Jozo Gale. „Mi smo udruga koja se bori za prosperitet tradicijskih jela, odnosno struke. Teško je danas u našem gradu i županiji naći kuhara. Ipak, mi smo kroz rad naše udruge uspjeli educirati dosta kuhara, tako da su oni na vrlo dobrim pozicijama. Želimo i dalje to raditi, a vrlo je važno cijelu priču prepustiti mlađima. Mi seniori smo pokazali kako se može, a na njima je da nastave graditi ovu priču.”
U ovo vrijeme 2003. godine u hotelu Slavonija održana je seminar-radionica tradicijskih jela u organizaciji gastro-turzima Republike Hrvatske, a sudjelovali su i kuhari iz istočnog dijela naše zemlje. Ujedno se ovdje rodila inicijativa osnivanja kuharskog saveza, a da bi do toga došlo, morale su se osnovati Udruge kuhara po regijama ili županijama, a 10. svibnja te godine osnovana je Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, a krajem mjeseca osnovan je i Hrvatski kuharski savez. Samim time, Udruga postaje članica Saveza te je toga dana započela s radom u kojem je cilj revitalizirati tradicijska jela kroz gastronomiju.
„Naša slavonska kuhinja nadaleko je poznata po svojoj kvaliteti i posebnosti, a članovi Županijske udruge kuhara i slastičara sigurno su njezini najbolji promotori. Veselimo se kako danas imamo jedan ovakav događaj u kojemu možemo promovirati sve naše delicije i specijalitete, a koliko su naši kuhari aktivni, pokazuju brojna natjecanja, priznanja i sve ono što krasni njihove vitrine. Želim im još puno uspjeha i čestitam im ovu lijepu obljetnicu te da ubuduće na najbolji mogući način predstaviti Slavoniju i njezine delicije”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.
Građanima će se do 19 sati podijeliti oko 1000 obroka, a na meniju su namazi od crne svinje, crni sendvič od njene slanine s jajima, zelenom salatom, rajčicom i sirom. Sezonske šparoge omotali su istom slaninom, a ništa ni bez Kajgane od šparoga s jajima iz domaćeg uzgoja, luka i slanine.
Koliko Udruga dobro radi, dovoljno govore rezultati u prvih 20 godina postojanja. Marija Bošnjak i Ana Marija Stanković osvajačice su više putno Kristalnih kuhača, kao i prvo mjesto na Državnom prvenstvu kuhara i slastičara. Predsjednik Jozo Gale u dva je mandata bio i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. Kuharski smjer u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima niže odlične uspjehe na natjecanjima, a prvu zlatnu medalju osvojio je Damir Mikulić.