18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Kulen Ivice Liščevića iz Nijemaca najbolji na 21. Otočkoj kulenijadi

Više od autora

- vl promo-

U Biološko-edukacijskom centru Virovi proglašeni su pobjednici 21. Otočke kulenijade, a od 30 kulenova i 17 proizvođača najveću ocjenu dobio je kulen Ivice Liščevića i u Nijemce nosi titulu šampionskog kulena. Ivica je proizvođač koji je sudjelovao od prve do zadnje otočke kulenijade, dakle nije ni jednu propustio, a otkrio nam je koja je tajna dobrog i kvalitetnog kulena. „Najkraće rečeno, najbolje meso, najbolja paprika, sve najbolje i onda bi trebao biti dobar kulen, iako ni to nije garancija. Uz to, treba dosta znanja, tehnologije i puno uloženog novca”, rekao nam je pobjednik Ivica.

Grad Otok već 21 godinu organizira kulenijadu i promovira domaći slavonski kulen iz naše županije. „Zahvaljujemo našim kulinarima što su se i ovu godinu u ovim specifičnim uvjetima ipak odazvali da sačuvamo tradiciju. Ponosni smo što svi najbolji proizvođači kulena s područja Slavonije dolaze u Otok i to nam je iznimno važno”, poručio je gradonačelnik Otoka i saborski zastupnik Josip Šarić.

Vicešampion 21. Otočke kulenijade za 2024. godinu je Janko Čuha iz Soljana koji je na nedavno održanom manifestaciji „Gastro A” osvojio prvo mjesto. Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Ivica Kos istaknuo je kako su unatoč brojnim nesrećama, kuleni imali zavidnu kakvoću, ali da je vidljivo kako je sirovina bila drugačija nego što je to bilo prošlih godina te da kulenima nedostaje još zrenja zbog kasne proizvodnje. „Usprkos svemu, vidljiva je velika kvaliteta i kad smo kušali uzorke, zadovoljstvo u nama bilo je veliko”, dodao je Kos.


Nagrade najboljima uručio je Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije koja je glavni pokrovitelj otočke kulenijade. „Ovo je možda najbolji pokazatelj kako nas inat često vodi i ovaj put se pokazalo tako. Unatoč silnim problemima i nedaćama, opet se naša proizvodnja pokazala žilava i otporna. Preživjeli smo ovu nedaću i nadamo se oporavku i još boljim rezultatima u nadolazećem razdoblju”, poručio je župan.

Sutra 9. lipnja na trgu ispred Doma kulture u Otoku bit će predstavljeni pobjednici ovogodišnje kulenijade, a šampionske kulene moći će degustirati svi zainteresirani, dok će se za zabavu pobrinuti tamburaši.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno