6 C
Vinkovci
Utorak, 6. prosinca 2022.

KULTNI FILM: Osveta Zelenog Obada (1976.)

Više od autora

- vl promo-Iako je te 1976. godine legendarni Bruce Lee bio mrtav već tri godine njegova slava nije jenjavala, pa su filmski producenti pokušali iskoristiti baš sve što je išlo uz njegovo ime.

Stoga ne čudi da se već 1974. godine pojavljuje film ‘Zelni obad’ (The Green Hornet) film sastavljen od nekoliko epizoda TV serije iz 60-ih godina, dok se Bruce Lee još probijao u ulozi vozača i majstora borilačkih vještina Katoa. Nakon značajnog uspjeha ‘filma’ u kinima, i publika i producenti traže još, pa ponovno upošljavaju Williama Beaudinea da snimi i Osvetu Zelenog Obada, što ovaj i čini 1976. godine.

Prateći drugi dio istoimene serije, snimljen je i ovaj film, koji predstavlja nastavak ‘Zelenog Obada’. Glavni protagonisti su isti, sadržaj je sličan, a sve što je rečeno za prethodni film, uglavnom bi važilo i za ovaj film. Poslije komercijalnog uspjeha ‘Zelenog Obada’, film ‘Osveta Zelenog Obada’ koristi sličnu fabulu, sličan scenarij, s idejom da animira istu publiku kao i njegov prethodnik.

Borba dobra i zla,maskirani djelitelji pravde i puno kung fua, daju osnovnu notu filmu.

Imajući u vidu da se prethodni film dokazao i da je uspio, čemu je za proizvođača najbolji pokazatelj broj prodanih ulaznica i čisti prihod koji je film donio, redatelj nije previše eksperimentirao, već je i ovaj film napravio po ugledu na prethodni.

Lee nema dominantnu ulogu, ali se predstavlja najširem auditoriju kao veliki poznavatelj praktične primjena kung fua. I sasvim prosječnom gledatelju je jasno da su pojedine izvedene tehnike izvanserijske. Lee kao filmski glumac koristi prvenstveno kung fu kao izražajno sredstvo.

Stječući ‘glumačko iskustvo’ Lee se otvara u pogledu vlastite verzije kung fua i počinje izbjegavati šablone, eksperimentira ali ne pretjeruje, izvodi repertoar tehnike u onoj mjeri da ostane prepoznatljiv gledateljima svog prošlog filma. Ovim filmom Lee stiče i status filmske zvijezde. Potrudio se prilično studiozno, ali zato ne manje spektakularno, pogotovo u  obradi scene masovnih tuča.

Osim Bruce Leeja, koji ne glumi glavnu ulogu jer Zeleni Obad Van Williams, u filmu se pojavljuju Wende Wagner, Lloyd Gough, Walter Brooke, Edmund Hashim i mnogi drugi.

Originalni naslov: Fury Of The Dragon, 1976.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno