7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Lada Stažić u sebi krije spoj talenta, rada i kreativnosti

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Zahvaljujući 13-godišnjoj Vinkovčanki Ladi Stažić, OŠ „Antun Gustav Matoš” na nedavno provedenom natječaju osvojila je godišnju zalihu voća i povrća. Uz pomoć mentora Ivana Bogovića napravila je pobjednički plakat i oduševila cijelu Hrvatsku.

A kako ostatak Hrvatske, njezin rad oborio je s nogu i našu redakciju pa nismo mogli ne istražiti kakav to talent kriju naši Vinkovci. Kako nam je ispričala, crta oduvijek, a s nepunih 14 godina njezino ime mnogima je itekako poznato.

„Roditelji pričaju da sam s tri godine nacrtala ravnu crtu i rekla da je to avion, zato što sam vidjela trag na nebu od aviona. Nakon tona potrošenog papira i raznih bojica, s devet godina otkrila sam digitalno crtanje i otada mi je to opsesija”, ističe Lada koja uz digitalno crtanje u udruzi Locus, trenira i odbojku.

Dosad je već imala samostalnu izložbu digitalnih radova u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, radila je etiketu za poznati hrvatski pjenušac Misal Mister iz Istre, a upravo tamo je jedan njezin veliki projekt ugledao svjetlo dana. Naime, riječ je o putokazu ploča za prvu i jedinu veliku klupu vidikovca u Hrvatskoj, smještenoj u Deklevima pored Višnjana.

Sretna je, kaže, jer je svojoj školi uspjela priskrbiti godišnju zalihu voća i povrća na natječaju koji je proveo trgovački lanac Kaufland. Nacrtala je ideju nastavnika likovne kulture Ivana Bogovića koji ju je i motivirao da sudjeluje u natječaju. Ideja je bila da se hrana umjesto u smeće ubacuje s ljestava u stroj za preradu iz kojeg izlazi nova hrana koju preuzimaju gladni patuljci.


„Sretna sam i ponosna, zahvalna roditeljima, nastavnicima i svima koji me podržavaju. Hvala i svima koji su glasali za moj rad i tako školi donijeli vrijednu nagradu. Inače nisam opterećena natjecanjima, više volim zadatke i izazove, ali mi je ovaj natječaj bio važan zbog nagrade koja puno znači svima koji me podržavaju pa onda i meni”, napomenula je mlada Vinkovčanka.

Crtanje je, dodaje, zavoljela jer tako može stvarati svoje likove u njihovim svjetovima, samo treba vježbati i što više crtati.

„Inspiraciju dobivam odasvud, dugo vremena sam izluđivala roditelje i sve oko sebe da mi daju zadatke što da crtam, sada preko interneta sa vršnjacima iz cijelog svijeta koji isto crtaju razmjenjujem ideje i zadatke. Inspiracija su mi i razni slikari i ilustratori koji me oduševe svojim radom”, napominje mlada umjetnica koja najviše uživa u završenom crtežu, osobito ako se ti crteži svide ljudima, ističe. Iako joj je digitalno crtanje na prvom mjestu, Lada voli sve slikarske tehnike i rado isprobava nešto novo, papir i boje su njezina prva ljubav.

Ovisno o obvezama u školi i kod kuće, crta u prosjeku sat ili dva dnevno, nekada i više, a većinom radi sama.

„Učim od svih koji žele podijeliti znanje poput moje mame koja isto lijepo crta, ali uglavnom se sama bacim na crtanje i ne razmišljam o ničemu drugom. Volim sama istraživati nove tehnike i skupljati inspiraciju odasvud, još učim i razvijam se pa uvijek mislim da mogu bolje, samo trebam vrijeme i upornost”, ambiciozna je naša sugovornica koja planira upisati umjetničku školu, biti slikarica ili još bolje ilustratorica knjiga. „Slikarstvo daje toliko mogućnosti, sve treba probati”, podvukla je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno