12. travnja davne 1979. godine svoja vrata je otvorila poznata “Vinkovčanka“ – mjesto kojega se s ponosom sjećaju mnogi naši građani. Bogatom ponudom od oko 80 tisuća artikala robna kuća “Vinkovčanka“ pripomogla je da Vinkovci postanu trgovački centar za šire područje istočne Slavonije i Posavine.

Kao što danas Vinkovčani odlaze u shopping centre Osijeka i drugih gradova tako su kupci iz uže i šire okolice dolazili u kupovinu u Vinkovce. Na ulicama i parkiralištima Vinkovaca mogli su se vidjeti automobili s registarskim oznakama gradova iz Bosne i Hercegovine i Srbije. U ratnoj godini, TP “Nama“ Zagreb i RK “Vinkovčanka“ dali su maksimalan doprinos u Domovinskom ratu na vinkovačkom i vukovarskom području kroz pomoć u snabdijevanju garde i HV od prvih dana rata. Odlukom Kriznog štaba Općine Vinkovci RK “Vinkovčanka“ je određena za nositelja snabdijevanja svih postrojbi HV i MUP-a. na vinkovačkom području tijekom rata. U robnoj kući je tijekom rata punih 7 mjeseci bila smještena privremena vinkovačka bolnica kao i  sklonište za 120 do 170 građana koji su tu boravili gotovo 3 mjeseca. Tu je bilo smješteno 60 prognanika iz Mikluševaca.

Gospodarska kriza s kraja osamdesetih prošloga stoljeća koja je utjecala na kupovnu moć stanovništva, potom ratna događanja i ekonomski problemi u poratnim godinama djelovali su i na poslovanje ove robne kuće. Nakon 19 godina rada, RK “Vinkovčanka“ je 1998. godine prestala s radom, a na njezinom mjestu započela je s radom nova robna kuća koju je otvorila tvrtka EUROSHOP sa sjedištem u Splitu.

Od 156 djelatnika koji su zasnovali radni odnos 1979. godine, broj djelatnika se povećavao prema obujmu posla, da bi prije početka samih ratnih operacija u robnoj kući bilo zaposleno 207 djelatnika.

Radnici koji su prvi počeli raditi u “Vinkovčanki“ tako su nedavno organizirali jedno vrlo zanimljivo i zabavno druženje kojim su obilježili 40 godina od početka rada u ovoj popularnoj robnoj kući. Prisjetili su se svih onih lijepih trenutaka koji su obilježili početak njihova ulaska u svijet odraslih, ali i svih onih malo težih kada poslovanje nije išlo baš najboljem smjeru. Bilo kako bilo, svakako jedna pohvalna inicijativa koja je probudila mnogo emocija.

Obilježavanju se odazvalo njih 55, a nakon gotovo 30 godina imali su si puno toga za reći. Zoran Goman, predstavnik Hotela Admiral, lijepo je ugostio  sve okupljene koji su u prostorijama hotela uživali u ukusnoj hrani, piću i dobroj zabavi. Radnici koji su prvi počeli raditi u “Vinkovčanki“ tako su obnovili neka stara prijateljstva i poznanstva te prepričavali doživljaje iz lijepih vremena do dugo u noć.