12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Lijepo je biti dio svijeta glume: igram se i daju mi novce

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

“Domaši“ je predstava o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja odrastaju u domovima. Autorski je to projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija 24-godišnje Ana Marije Veselčić, Vinkovčanke sa splitskom adresom, koja nam je otkrila koliko je njezin privatan život utjecao na stvaranje predstave.

Zrelu i potresnu predstavu “Domaši”, svoj diplomski rad od prošlog ljeta, nedavno je u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić“ izvela mlada glumica Ana Marija Veselčić. Vinkovčanka koja već dugi niz godina živi u Splitu, sama potpisuje sve segmente ove predstave, a u drami, u kojoj daje glas mnogim likovima, oživjela je vlastito djetinjstvo provedeno u domu za nezbrinutu djecu.

“Zadatak je bio napraviti predstavu, po mogućnosti monodramu, za koju smo u potpunosti odgovorni kao autori, odnosno umjetnici. Imamo potpunu slobodu. Mene je privlačio dokumentarni izričaj. Kako sam djetinjstvo provela u domu za nezbrinutu djecu, odlučila sam ljudima ispričati što to zapravo je. Jedan pravi punokrvni talijanski film ispunjen životom u punom smislu te riječi“, ispričala nam je autorica i dodala kako se, pišući ovaj tekst i radeći na predstavi, nadala da će ostaviti snažan dojam na publiku. “Domaši sudjeca koja odrastaju u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Nekome se naslov može učiniti podrugljiv, ali generacija djece kojoj sam i sama pripadala, koristila je taj naziv kao svojevrsnu etiketu, odnosno trofej, ne bismo li spriječili okolinu da nas etiketira“, dodala je.

Predstavom “Domaši“ ova magistrica glume je, možemo reći, ogolila svoj život i predstavila sebe i svoje uspomene u punom svjetlu. Hrabar je to potez bio, a pokazao se iznimno uspješnim, budući da je oduševila publiku u Vinkovcima, ali i u ostatku Hrvatske. Nisu “Domaši“ jedina predstava po kojoj znamo Ana Mariju Veselčić, a kada bi počeli nabrajati predstave u kojima je do sada glumila, vjerojatno bi nam trebalo još stranica. Ukratko, to su bile predstave u HNK Split, Gradsko kazalište Lutaka Split te PlayDrama Split.


Za svoj vrijedan trud dobila je i brojne nagrade. Najpoznatija je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu, a do sada ih je u stanu skupila pet i pol – zadnju dijeli s kolegicom Katarinom Romac za predstavu “Moj razred 2.B“. Međutim, ističe Ana-Marija, nagrade nisu razlog zbog kojega se bavi ovim poslom. Ljubav prema glumi rodila se u srednjoj školi, a danas jednostavno uživa u onome što radi.

“To je posao kao i svaki drugi, nekad je naporno i teško, a nekad prekrasno. Kazalište je mehanizam koji se nekako opire zubu vremena, lijepo je biti dio toga. Igram se i daju mi novce. Oko mene su meni dragi ljudi, more, sunce, radim što volim i to je to. Da je bolje, ne bi valjalo“, rekla je.

Trenutno priprema predstavu za Splitsko ljeto, u Lutkama izlazi “Lažeš, Melita!“ krajem rujna, a nakon toga putuje na gostovanje u Makedoniju s “Kroćenjem Goropadnice“ te na još neka gostovanja s “Domašima“. Kako kaže, bilo bi joj drago ponovno glumiti u Vinkovcima, no još uvijek nema konkretnih planova.

“Htjela bih svašta probati, od kazališta, preko televizije do filma. Sad sam na stručnom osposobljavanju u Gradskom kazalištu Lutaka, a poslije ćemo vidjeti. Nisam ni prije 10 godina planirala biti glumica, pa se to ostvarilo. Idem korak po korak“.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno